Новини

Програмата YES вече приема кандидати

Ученици отново ще имат възможността да учат и живеят безплатно в САЩ

Онлайн апликацията за кандидатстване за пълната стипендия на програма YES, ще бъде отворена до 1 ноември. „Ако сте в 9ти или 10ти клас и имате интерес към живота в САЩ, определно трябва да пробвате!“

„Да си купиш билет и да видиш САЩ, да посетиш няколко музея и да пробваш американска храна е едно. Съвсем друго е да се потопиш в културата на САЩ като живееш с приемно семейство и учиш в местно училище в рамките на една година. Програма YES осигурява именно това преживяване“ споделя с нас националният представител на програмата Елена Джокович.

Финалистите в програмата ще бъдат записани в американска гимназия и ще бъдат настанени в приемно семейство – проверено и преминало през предварителна селекция. Ще преминат през подготвителна ориентация, а двупосочният самолетен билет, месечната издръжка и медицинската застрахова се покриват от програмата.

„Това, което прави програмата по-специална е не само, че български ученици ще научат повече за американската култура и начин на живот, но и че американците ще разберат повече за културата в България“ казва програмния асистент Кристиян Найденов. „Всяка година американски семейства се учат да играят хоро, да правят баница и таратор, както и да празнуват Баба Марта правейки мартеници.“

Обменната програма за ученици Кенеди-Лугар (YES) е основана от Американския конгрес през октомври 2002 като отговор на събитията от 11 септември 2001. Програмата предоставя стипендии на гимназисти от страни със значим процент мюсюлманско население, които да прекарат една академична година в САЩ. В Европа програмата се осъществява още в Албания, Босна и Херцеговина, Северна Македония и Косово.

Кандидатите следва да отговарят на следните изисквания:

  • Да са родени между 01 януари 2005 и 15 юли 2007;
  • Да са ученици в 9 или 10 клас на средно училище през есента на 2021;
  • Да имат добър или по-висок успех;
  • Да са изучавали английски език и демонстрират добро владеене;
  • Да отговарят на изискванията за издаване на американска виза;
  • Да могат да получат международен паспорт.

Програмата предоставя възможност на участници с увреждания също да подадат своите кандидатури. За тях критериите за кандидастване са малко по-разширени като могат да участват ученици, записани в среден курс на образование през есента на 2021 и са родени между 15 февруари 2004 и 15 юли 2007. За участниците с увреждане са предвидени адаптирани тестове, както и допълнителни семинари, свързани със специфичните им нужди в рамките на програмата.

Тези, които отговарят на критериите, могат да кандидатстват на https://ais.americancouncils.org/yes, като попълнят формата с въпроси и напишат 3 кратки есета, които трябва да бъдат изпратени в рамките на 10 дни след стартиране на формата. Последния кръг включва интервю с представител на програма YES и полагане на тест по английски. Запознайте се с брошурата на програмата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина