ГрадътКултураНовини

Представят документален филм за занаятчии от Столипиново в неделя

Прожекцията ще бъде на „Ядрото“ в Капана от 18:45

Поредица портрети на занаятчии от Столипиново представя филмът „Занаяти по наследство“, който ще бъде показан в неделя в Капана. Автор на филма е Осман Юсеинов, с продуценти Дуварколектив.

Филмът представлява документална колекция от портрети на занаятчии в кв. „Столипиново“, Пловдив. Прави един почти графичен разрез на общността там, показвайки ни и млади, и възрастни, и традиционни, и модерни хора, но всички обединени в едно – желанието да живеят и работят по достоен начин чрез собствените си ръце и уменията си. Героите от Столипиново са едновременно силни и раними в своята непосредствена искреност относно все по-несигурните условия за труда им.

Идея, сценарий, режисура, монтаж и основната част от операторската работа е на Осман Юсеинов. Той самият е занаятчия в квартал Столипиново – майстор-ювелир. Затова филмът носи заряд на саморефлексия, както за занаятчийския начин на живот, така и за общността от кв. „Столипиново“, представяна толкова превратно в българското общество. Това е първият филм за Столипиново правен „от“ Столипиново. Беше приет с ентусиазъм на предпремиерните прожекции в кв. „Столипиново“.

Осман Юсеинов е завършил АМТИИ – Пловдив през 2013 г., има редица инсталации и участия в изложби, но това е първият му филм. Има магистратура по „Живопис“.

Колаборацията по създаването на филма е част от инициативите на Дуварколектив за създаване на съвместно изкуство с автори от общността и отворено към публика от общността. Филмът „Занаятчии по наследство“ заедно с музикалното състезание „Гласът на Столипиново – онлайн“ са част от проекта на Дуварколектив за 2021 г. „Сподели Столипиново“. Състезанието – формат за музикално споделяне в общността създаден заедно с друг партньор от квартала, Абдулсамед Вели – също ще бъде представено на прожекциите.

Дуварколектив развива концепцията си за съвместно правене на изкуство в кв. „Столипиново“ вече четири години, с предишни изложби като „Дувармузей: Изкуство на срещата“ (2020 г., Гьоте-институт) и „Красотата, която споделяме“ (2019 г.,Пловдив – Европейска столица на културата). Тази година колективът е представен от антрополога Никола Венков, работещ в Института по философия и социология към БАН, който подпомагаше реализирането на идеите на Осман Юсеинов и Абдулсамед Вели.

Проектът „Сподели Столипиново“ се реализира с финансовата подкрепа на програма „Социално ангажирани изкуства“ към Национален фонд „Култура“, както и на ред спонсори от кв. “Столипиново”.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина