АктуалноГрадътНовини

Пожарът в кино Космос беше въпрос на време

Дългото мотаене между различни интереси доведе до забравата и запустяването

Ще се прави – няма да се прави. Ще има конкурс – няма да има конкурс. Има пари – няма пари. Ще зачитаме конкурса – няма да зачитаме конкурса.

За щастие всички тези неуточнени позиции от властимащите, които могат да вземат решение за кино Космос, не са фатални. Засега. Пожарът не беше толкова страшен, колкото в случая с Тютюневите складове. Сградата, конструкцията е здрава. Но докога?

Пожарът беше въпрос на време. Струпани боклуци, сравнително лесен достъп, пълна безстопанственост от страна на стопанина – Община Пловдив. Разпространената версия – младежи разбили вратата и запалили огън вътре – ми се струва, дори вярна, като слабо оправдателна. В действителност не е нужно нищо да се разбива – за толкова години в сградата не беше нужно да се разбива нищо, за да се влезе. Или поне така се говори, де.

Липсата на най-елементарна грижа правеше това действително възможно. Разбити прозорци, оставени лесни за достъп входове и прочее – всичко това, с ясно съзнание и без никаква грижа от общината.

Силно ме съмнява и версията в другата крайност – или поне, също ми се струва безперспективна. Че схемата е идентична с „подпалените от клошар складове“. Ако складовете се палят поради смес от строителни разрешителни, културни ценности и прочее, то кино Космос не е нито паметник на културата, нито е частна собственост, ограничена по някакъв начин от някого. Ако общината реши да събаря сградата, за да прави нещо друго, то няма да се нуждае от пожар.

В крайна сметка, според мен, тук става дума за едно дълго, почти безкрайно мотане. И една изоставена такава сграда, с, или без интереси, рано или късно ще пострада. И за това мотане – причина (а не конкретен повод) за пожара – са виновни всички в историята. Виновни са общинската администрация в цялост (без да отричаме единични лица или структури, които се опитват да направят нещо). Виновни са всички каращи се от всички страни архитектурни студиа – започвайки от тези, които „държат“ авторските права (без да отричаме законното им право да имат претенции).

Виновни сме и останалите – като общество, които не досаждахме и нападахме тези, с чието безхаберие и алчност киното гниеше и чакаше този очакван пожар.

Добрата новина е, че киното е добре. Темата отново е в центъра на вниманието. Част от местната власт, най-вече в лицето на културния отдел и зам.-кметът Пламен Панов, поне на думи, поддържат и се опитват да движат темата. Лошото е, че това може би няма да е достатъчно. Шансовете нещо в мисленето на по-високо ниво да се промени, са малки. Общината на по-високо ниво продължава да неглижира темата, дори опитвайки се да отклони средства, заложени за киното – дали в опит да отрече постижения на предходната управа или не, не е ясно. Което е странно, предвид, че и предходната управа упорито правеше спънки, когато имаше реален шанс киното да се реализира, при това със самофинансиращ се проект на „Колектив Кино Космос“, с минимална тежест върху градския бюджет.

Малко иронично, едва ли свързано по някакъв начин, но шеговито от гледна точка на историята, тъкмо днес един друг знаков (макар и много по-малък) проект на арх. Шинков, също е под опасност. Премахнат, без яснота за бъдещето му, е един прекрасен заслон на спирка от архитекта в София. Дали софиянци ще си спасят спирката, а ние киното, а всички – културното наследство? Зависи от нас, зависи от архитектите, които трябва да се помиряват, да си преглъщат егото или личните финансови интереси, зависи и от властта, която, понякога, е достатъчно просто да не пречи. Време за губене няма.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

6 коментари

  1. С право се тревожите за кино Космос. Така започна всичко преди време с кино Сердика на паметника В. Левски в София. Запалиха съвсем умишлено един бар над входа, сградата нямаше поражения, ноооо….. Първи купувач, втори купувач, събаряне 🙁 ииии…….. появи се хотел Хаят.

  2. На чашата дръжката се слага отвънка; къде им е ДРЪЖКАТА на „авторските права“ според текста горе за „““…тези, които “държат” авторските права (без да отричаме законното им право да имат претенции)….”““???

    Дали се съдържат в оформление като Нотариален Акт както всякоя валидна покупко-продажба? Вписан в Агенциятат по ВПИСВАНИЯТА?

    Че да са валидни и СЪДЕБНО защитими, вместо кудкудякаме?

    Дали мяза на Кредитна Карта (или автобусна) със изрезка като за ключодържател?

    Дали е бронзова БУЦА както залежалите „награди“ ПЛОВДИВ или Тиквения Медал ЕРМ / ХЕРМ / ХЕРМЕС на налудния мутрополит?

    (ОТ СТАРА КЪРВА ГЕРДАН? Сульо?)

    1. Желаеме да закупиме ИЗГОДНО законно оформените „авторски права“ за Летище Пловдив. За Колодрумо се колебаемЕ.

      Молиме за условия, срокове за изплащането и т.н. до адв. Екимджиев

  3. Учил-недоучилият архитектурски „спец“ на ПодТеЛето Фьодор вместо да иде да положби изпит в поправителната сесия на АМТИ +И +Цирк, че да раздава оценки след като получи оценки задължителни за първоначална компетентност отново се възкачи на амвона да проповядва („на краставичари…“):

    „…Виновни са всички каращи се от всички страни архитектурни студиа – започвайки от тези, които “държат” авторските права (без да отричаме законното им право да имат претенции)….“

    Бре-бре, отвисоко НАД КОЛЕГИЯТА – глупости! То не ти е ПОПмузика, какиното, при сградите АВТОРЪТ НЯМА АВТОЕСКИ ПРАВА ЗА ПОКУПКО-ПРОДАЖБА.

    Боб Дилън може да си ги продаде, защото правото му носи печалба все още, то е СТОКА, ценност; докато Шинков си е изконсумирал хонорара на млади години . . . софийският хотел България като беше шедьовър сега се преправя безпщадно = иди да ги спреш, мощняко!

    А за киното накратко = знаем, че в БГстан е СТРАТЕГИЯ СЪСИПИЯТА на всяка ценност докато се скапе, за да си я приватизира ня#КОЙ Здрав Другар Властелин за жълти стотинки. Баня ОРТАмезар е ..частна собственост, не ли?

    Корабът потъва правилно.

    Напролет за ИМПЕРИАЛиста готвят депутатски имунитет . .

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина