АктуалноГрадътКултураНовини

Отвори врати обновената ГХГ – най-европейската ни галерия (ВИДЕО)

Обновеното пространство подредено по периоди, от класически до най-съвременни видео творби и образователни интерактивни дигитални технологии

Вижте много снимки, изказвания и видео разходка в галерията

Дългоочакваното откриване на Постоянната експозиция на Градска художествена галерия – Пловдив най-накрая дойде. След няколко години ремонт на историческата сграда и пренареждане на експозицията, днес директорът Красимир Линков, както и настоящият и бившият кмет съответно Здравко Димитров и Иван Тотев прерязоха лентата на новото пространство.

Залите са подредени тематично. Сградата и галерията общуват с други галерии и музеи в Пловдив, както и с такива в цяла Европа с дигитални технологии – например сравнява се импресионизъм в България с импресионизъм в Европа, обясни директорът Красимир Линков пред журналисти.

Събитието привлече много лица от средите на културата в Пловдив – художници, галеристи и други заинтересовани лица. Гости на събитието определиха пространството категорично като най-близокто до европейските стандарти галерийно пространство в Пловдив.

Първи от официалните гости се изказа екс-кметът Иван Тотев, в чиито мандат започна проекта преди няколко години. Той благодари на наследника си Здравко Димитров в приемствеността в градската политика конкретно в този обект.

На свой ред настоящият градоначалник припомни имената, с които е свързана сградата и дебело подчерта името на Йосиф Шнитер – архитект на сградата, издигната оригинално за Девическа гимназия.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина