Новини

От БХРА искат мярката за по-ниска ставка на ДДС да стане постоянна

БХРА: Намалението на ДДС за ресторантите е мярка не за намаляване на цените в заведенията, а за стабилизиране на сектора

Туристическият сектор през последните години, и в частност ресторантьорският, е изправен пред поредица от фосмажорни изпитания и е на ръба на своето оцеленване. Две години пандемия, ограничения и свито потребление, последвани от войната в Украйна. Поредица от здравни, икономически и политически кризи рефлектират изключително негативно върху сектора, отбеляват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Разумните и радикални решения в помощ на бизнеса, каквото е намаляване на ДДС за заведенията, е изключително важно за неговото оцеляване, категорични са от БХРА.

Туризмът като сектор бележи най-големи спадове от своето съществуване по данни на Световната организация по туризъм и Европейската асоциация на хотели, ресторанти, кафенета и заведения (ХОТРЕК), на която БХРА е член.

Именно заради тази безпрецедентна криза в сектора почти всички европейски страни налагат и прилагат диференцирани ставка по ДДС за бранша, ясно разбирайки, че тези мерки са от изключително значение за запазване на сектора, на неговата конкурентоспособност и стабилност. Затова и тези мерки се превръщат в трайни и се препотвърждават. Дори се добавят и нови намаления, включително и от преките ни конкуренти в областта на туризма и индустрията на гостоприемството в ЕС като Гърция. В момента ДДС за кетъринг и хотелско настаняване в ЕС е намалено до ставки от порядъка на 4-5 на сто, коментират от БХРА.

Идеята бе чрез разликата от намалението на ДДС повече средства да останат във фирмите, които да бъдат компенсирани по този начин без да се дават пряко пари от бюджета за ковид кризата, както и чрез разликата да се осигурят средства за възнаграждения на персонала, което се е и получи след въвеждането на мярката.

„Още веднъж подчертаваме, че намалението на ДДС за ресторантите е мярка не за намаляване на цените в заведенията за крайните клиенти, а за стабилизиране на сектора и по-лесно понасяне на загубите, нанесени от поредицата от кризи“, посочи зам.-председателят на БХРА Атанас Димитров.

По време на разговорите, които БХРА проведе преди изборите за 47-то Народно събрание с всички водещи политически сили, всички партии категорично заявиха подкрепата си за тази мярка. Като най-силно за оставането й в сила настояваха именно сега управляващите коалиционни партньори от ПП, ИТН, БСП и „Да, България“.

Още с гласуването на първия бюджет от коалицията подчертаха тази си подкрепа, като гласуваха удължаването на мярката за по-ниска ставка на ДДС за ресторантите и декларираха, че ще я запазят и занапред, тъй като тя е ефективна, а възстановяването на сектора не може да стане веднага. Но какво се оказа – минаха изборите и партиите забравиха какво са говорили иобещавали на бизнеса, категорични са от БХРА.

Димитров посочи, че след 2 години на постоянно отваряне и затваряне на заведенията и налагане на мерки, които ограничават работата им, реално няма как да се докаже увеличение на физическата събираемост от ДДС в сектора, поради факта, че бизнесът е работил на едва 30-40 на сто от капацитета си и едва една трета от времето ефективно.

Не на последно място с мярката се подпомага и запазване на кадрите в сектора, които в момента са на санитарния минимум след двегодишна липса на работа и пренасочване в други сектори на икономиката.

Мярката е от изключително значение за сектора, тъй като последиците от пандемията не могат да изчезнат с магическа пръчка, а проблемите допълнително се задълбочават от военните действия в Украйна, посочи председателят на БХРА Георги Щерев. Той подчерта, че туристическият сезон е изключително труден, а браншът отчита спадове, въпреки оптимистичните резултати, които се очакваха преди започване на войната в Украйна.

С решението си управляващите ще фалират бизнеса

Според данни на ХОТРЕК , които от БХРА са предоставяли на поредица от управляващи кабинети, туристически министри и депутати в няколко парламента, става ясно, че практиката, особено в развитите туристически държави, е да се прилагат по-ниски ставки за хотелиерството и ресторантьорството в сравнение с другите браншове. В някои страни – Франция, Испания, Белгия и други, където туризмът е приоритетен отрасъл, ставките достигат от 4,5% до 6%.

Румъния също предприе реални стъпки към намаляване на данъчната тежест в сектора на туризма от 5% до 9%. Това обхваща хотелиерството, ресторантьорството и кетъринга, както и спортните съоръжения, атракционните паркове и местата за отдих. Румъния вече отчита изключително позитивни резултати за туристическия сектор и икономиката си.

Сред основните причини, които наложиха приемане на мярката освен пандемията и кризана бяха задълбочаващите се проблеми с кадрите в сектор туризъм, увеличаване на заплатите и оттам на себестойността на предлаганите продукти, конкуренцията на заведенията от страна на търговските вериги с витрините им за топли ястия.

Бясно препускащи цени, вследствие на инфлацията, тотално разминават нивото на допустимите цени и на потребителското търсене. В тези условия повишаването на ДДС ще доведе до изключително сериозни последствия за сектора на ресторантьорство. Това ще доведе до тотален отлив на клиенти и фалити на заведения, подчертават членовете на БХРА.

От БХРА призовават политиците да подкрепят оставане на ДДС на заведенията на вече приетите по-ниски нива и след изтичане на календарната година. И дори да превърнат мярката в постоянна.

Източник: bhra-bg.org

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина