АктуалноГрадътКултураНовини

„Одисей“ с две награди „Пловдив“, журналистиката – в екипа на „Под тепето“

Призът за журналистика получава Теодор Караколев за десетки статии за архитектура, градска среда и опазване на културното наследство. Той донесе трета награда „Пловдив“ за медията

Приз в категорията за опазване на културното наследство получи Елена Кантарева-Дечева и екипът ѝ, който работи върху Епископската базилика и мозайките на античната сграда (ВИДЕО)

С две награди „Пловдив“ се отличи спектакълът „Одисей“ на пловдивския драматичен театър. Наградите обяви с видеосъобщение кметът Здравко Димитров. Във връзка с епидемиологичната ситуация, тази година няма да има награждаване на 24 май, като официалната церемония ще се състои на 1 септември.

Отличията са – персонално за сценария на Александър Секулов, в категория „Хуманитаристика“ и в категория „Театър“ за Драматичен театър – Пловдив за самата постановка. Кукленият театър също е награден, в категорията за детски произведения, за спектакъла „Принцът на морето и принцът на земята“.

Наградата за журналистика дойде в екипа на „Под тепето“ – колегата Теодор Караколев бе отличен за десетките си публикации на тема архитектура, градска среда и опазване на културното наследство. Той бе номиниран редом до достойната конкуренция на колегите от БНТ Десислава Шишманова и Деница Торньова. Това е трета награда за екипа на „Под тепето“ след тези на Ивайло Дернев през 2012 година и Владимир Балчев през 2016-а.

Приз в категорията за опазване на културното наследство получи Елена Кантарева-Дечева и екипът ѝ, който работи върху Епископската базилика и мозайките на античната сграда. Манол Пейков бе отличен за художествения превод на „Поезията като бунтовно изкуство“.

Награда за архитектура получи екипът, работил върху галерия Детмаг – арх. Петко Костадинов и колегите му Иван Костадинов, Росица Митева и Ангел Чоруков. В категория изобразителни изкуства е отличен Ангел Герджиков за изложбата „Забравени следобеди“ в галерия „Възраждане“. В „аудиовизуални изкуства“ награда взема Соня Станкова за фотографската си изложба „Лицата на Пловдив“. За съвременни мултижанрови изкуства е отличена Държавна опера – Пловдив за спектакълът Огънят – гала откриване на Opera Open 2019.

В категорията „Музика“ отличие получава проф. Милчо Василев за концерти, организирани от него в негова чест по случай неговата собствена 70-годишнина.

В новата специална категория бе отличен Виктор Бойчев. Напускащият поста директор на Кукления театър е отличен за цялостното издигане на институцията по време на дългогодишната му работа начело на културния институт.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина