АктуалноГласовеГрадътМненияНовиниПод ножаСъдТемида

Нападателят на Митко: Обещавам да не бъда в Пловдив, прибирам се в София

„Извинявам се на всички пловдивчани, че един груб, селски тип, варненец, престъпник, лош човек, е дошъл в Пловдив,“ каза в съда Ивайло Пенов, явил се пред Темида с фамилия Дадански

Той разказа, че подарявал от чорапите на Митко на гостите на сватбата си, организирана на улицата пред заведението му през зимата

„Обещавам да не бъда в Пловдив повече, прибирам се в София при моето семейство и децата ми. Ако мога, още утре сутринта се прибирам“. Това заяви в почти десетминутно слово пред Районен съд обвиненият в нанасяне на лека телесна повреда над уличния продавач на чорапи Митко – Ивайло Пенов. Той застана пред Темида в заседание за мярка за неотклонение с фамилията Дадански.

Обвиняемият заяви, че е посегнал към „Митака”, както наричаше жертвата на агресията си, но не го е ударил с глава. Твърди, че предпочита да му се извини на живо, след като преди това се извини на цялата пловдивска общественост.

„Извинявам се на всички пловдивчани, че един груб, селски тип, варненец, престъпник, лош човек, е дошъл в Пловдив”, каза обвиняемият.

В съдебната зала стана ясно, че той има две деца, на 8 и 10 години, от предишен брак в София, където е постоянният му адрес. Оженил се е пред заведението си в Капана през декември, малко след като е дошъл в Пловдив, а в момента новата му съпруга е бременна. Именно от нея е взел фамилията Дадански. Има общо 4 присъди, три от които за измами и една за обсебване. Последната е условна от 2019 г. и в момента той е в изпитателен срок.

Наблюдаващият прокурор изтъкна, че четирима свидетели са разказали за случилото се, а заедно със записа може да се направи обосновано предположение, че именно Ивайло Пенов – Дадански е извършител на престъплението – причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди. Според представителя на държавното обвинение има опасност той да се укрие или извърши друго престъпление, тъй като е причинил телесна повреда на един видимо по-слаб от него човек, проявил е агресия пред много свидетели по незначителен повод – невърнат чадър. От пледоарията на прокурора се разбра, че Митко обяснил на нападателя си, че не е откраднал чадъра, а го е изгубил и подчерта, че удар с глава може да е твърде опасен за потърпевшия.

„Безцеремонна постъпка”, определи действията на обвиняемия прокурорът. Като добави, че той е можел да намери много по-цивилизован начин за решаване на спора си. Заяви, че Ивайло Дадански е лице с по-висока степен на обществена опасност, тъй като е демонстрирал незачитане на общоприетите норми пред много хора.

„Той е крещял заплашително, ритал е унизително стоката, която е единствен източник на доходи за пострадалия и без да е бил провокиран от свидетеля Стоянов”, допълни наблюдаващият прокурор. Изброи още агресията на обвиняемия срещу служителка на Чистота, проявена агресия срещу други граждани и редицата закононарушения с неспазване на противоепидемичните мерки и наредбата за обществен ред с работата на заведението си.

„Става въпрос за очевидна склонност към незачитане на общоприетите норми. В конкретния случай е целял да демонстрира сила и социално превъзходство. Демонстрира, че етичните норми не са за него”, каза още прокурорът.

Според адвокат Светлана Калпакчиева не може да става дума за хулигански подбуди, а за лични такива. „Митко е получавал само добро отношение от обвиняемия. Въпросният чадър му е бил даден десет дни преди инцидента, при силен дъжд с уговорката да бъде върнат на другия ден. Проблемът е в лъжата, която Митко е изричал, когато е трябвало да върне въпросният чадър”, каза адв. Калпакчиева и посочи, че Митко е присъствал на сватбата на Дадански.

Тя подчерта, че няма опасност клиентът ѝ да се укрие, тъй като сам е отишъл в полицията в събота, без да е получил призовка или да бъде издирван.

Вярвам, че живеем в правова държава и целта на наказателния процес е справедливостта. Не можем да допуснем диктата на улицата да заглушава правото. Не позволявайте на улицата да диктува на правото”, обърна се адв. Калпакчиева към съдията.

В думите си към съда обвиняемият Ивайло Дадански подчерта, че има преднамереност от страна на прокурора.

Митака ежедневно получава доброто ми отношение. За това говори и фактът, че не е подал жалба срещу мен, вероятно няма и да подаде. Като чужденец в града се запознах с него, приел съм го като част от Пловдив заедно със Стефчо с подписите, но не мисля, че са символи. Когато реших да се оженя подаръците на гостите по цялата улица бяха от Митака”, обясни пред съдията обвиняемият.

Заяви, че никога не се е укривал и че е смешно, че има данни, че е агресивен човек.

Очевидно трябва да се почувствам като престъпник, но няма, никога, не съм престъпник. Знаех, че ще бъда задържан и го казах на съпругата си. Получих заплахи на сутринта след разпространението на записа. Отворих заведението, събраха се хора и затворих, за да не се стигне до някакъв сблъсък”, каза той.

После се отклони от казуса, за да говори за битуването си в Пловдив. „Препоръчвам на пловдивчани, да ядат софийски сладолед, защото в Капана се продава асеновградски, а той не е хубав. Има много хора, които не ме харесват в Капана”, заяви Ивайло Дадански.

Митака е случайност, попаднал е пред мен, когато съм бил нервиран и ядосан. Казах му „Не ме лъжи, кажи ми, че си загубил чадъра”. А той ми каза „Гледай си работата”. Посегнах, без да го ударя”, допълни той.

В последните си думи каза, че не е очаквал за такъв тип престъпление да се иска такава мярка за неотклонение. „Подобно отношение на прокуратурата към правото е неправилна”.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

13 коментари

  1. Медиите, които обслужват хората с власт си намериха тема, която да отклони общественото внимание от съществените въпроси: защо въоръжени американски войници нахлуват безпричинно в частна собственост или как е възможно да се „практикува“ търговия с човешки органи, организирана на най-високо ниво? Фактът, че т.нар Главен Прокурор се „занимава“ с дребни случки от типа на спора между Митко и Ивайло е ясна индикация, че се търсят изкупителни жертви за отклоняване на вниманието. Жалко, че повечето хора наистина се вързват на този евтин сценарий.

  2. Пловдивчани се съюзиха против общия враг – някой от другаде… Така се раздуха случаят, че не е истина. Направиха го герой този чорапопродавач. И никой няма да бъде подведен под отговорност за лъжесвидетелстване – удар с глава от страна на адвоката не е имало, нали много се говореше по този въпрос. Абе, медии-лайна.

  3. Статията е страхотна и става ясно, че в крайна сметка малко се раздуха цялата работа за да направим демонстрация на солидарност, колко сме добри и как мразим „лошите“

  4. Създавам, този коментар с цел да защита фамилията си Дадански.
    Бих желал тази фамилия да бъде изтрита от вашата статия и да не се свързва, по каквато и да е причина с тази неприятна личност, защото няма нищо общо с нея и нямам идея зашо е използвана.
    Благодаря предварително!

    1. Няма как тази фамилия да бъде изтрита от статията, защото бившата Ви съпруга Елена се е съгласила Ивайло да носи тази фамилия след подписването на граждански брак в края на декември 2020г.
      За жалост тази фамилия съвсем скоро ще носи и тяхното дете. Дано поне за него полага повече грижи отколкото за общия Ви син.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина