Новини

Над 8100 са загиналите от земетресенията в Турция и Сирия

Расте броят на загиналите след опустошителните земетресения в понеделник в районите между Турция и Сирия. По официални данни те вече са над 8 100 души. Пострадалите са десетки хиляди, съобщава БНР.

Мащабни операции по издирване на оцелели са в ход в Турция и Сирия след бедствието в началото на седмицата.

Броят на загиналите в Турция нарасна на близо 5900 души, съобщи вицепрезидентът Фуат Октай. По думите му повече от 34 000 са ранени. Десетки хиляди са без дом. Над 5700 сгради са се срутили в резултат на трусовете от 7,8 и 7,5 по Рихтер. Спасени са около 8 хиляди души.

Изключително тежка е ситуацията в Кахраманмараш, Пазарджък и Хатай, с много сринати сгради от трусовете. Няма ток и вода. Асфалтът по пътищата е напукан и нагънат след трусовете. Само техника и линейки се движат по магистралата между Адана и Газиантеп. Още в първия ден започна кампания по даряване на кръв за пострадалите.

В съседна Сирия са загинали 2270 души, сочат информации от министерството на здравеопазването и на организацията „Белите каски“, които предоставят данни съответно за контролираните от правителството и от опозицията райони.

Местните власти в Алепо съобщиха, че сирийските спасители са открили 92-ма оцелели за един ден под срутените сгради и всички имат нужда от медицинска помощ.

Много хора не смеят да се върнат в домовете си, макар те да устояли на бедствието. Би Би Си обобщава избора на оцелелите – между опасността и вкъщи и измръзването навън.

Създадени са над 120 центъра за временно настаняване, тъй като много жители на града, особено в старата му част, са останали без дом в резултат на бедствието. Трусовете са повредили повече от 3000 сгради.

Двама наши сънародници се издирват след бедствието. Първоначално беше съобщено за българин с двойно гражданство, изчезнал в град Искендерун. Вторият сигнал, подаден до външното ни министерство, е за българин, който по време на труса се е намирал в Антакия.

В спасителните операции участват 12 хиляди турски спасители и 9 хиляди войници.

Помощ дойде и от 70 държави, включително от България.

Снимка: Капитал/Reuters

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. Айде да се прибират нашите спасители, стига им толкова помощ на селджуците! Стига само безхаберен харчалък на парасъ. Те , турците пратили 12к спасители , а ние дуполизниците 70 на държавна софра, апък нашите хорица пострадали от наводненията Киро Лъжеца ги оправи всичките с лопатата лани.

    1. Будало, тия двете думи една до друга не вървят, все едно както

      ДЪРВЕН КАМЪК.

      (Ама нищо де, не се отчайвай, вече си се утвърдил из ПловдивОнЛАЙНА като недоиван мазолест РЕКТУМ)

      ((За твое сведение „аятоЛЛах“ се пише с две Л както и „аЛЛах“ или вие Шиити в Персия си имате други табиети?))

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина