БизнесНовиниРазследване

Главният прокурор на Ню Йорк с туит за БГ компания за криптовалута

Осем щата в Америка с обвинения срещу Nexo заради носещи лихва профили

Осем щата в САЩ съдят българската крипто компания Nexo за нелицензирана продажба на ценни книжа и подвеждащ маркетинг, това става ясно от пост в Тиутър на главния прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс. Това съобщава The Verde. В правния спор се присъединяват още няколко щата: Калифорния, Кентъки, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт – също подават „административни действия“ срещу компанията, според прессъобщение от New York AG.

У нас платформата са бизнес новини Иневстор също обяви информацията, че 8 американски щата са обявили в понеделник за започнати действия срещу криптоплатформата Nexo Group във връзка с нерегистрирани криптопродукти, като цитира CNBC.

Щатските регулатори в Калифорния, Кентъки, Ню Йорк, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт обвиняват Nexo, че предлага на клиентите си носещи лихва профили, които обаче преди това не са регистрирани като ценни книжа и не е предоставена необходимата информация за тях. Без нужните финансови декларации според щатските регулатори инвеститорите не могат да вземат информирани инвестиционни решения.

Обвиненията също така посочват, че Nexo е представила неточно профилите.

В коментар за Investor.bg от Nexo, която е създадена в България, заявиха, че компанията работи с федералните и щатските регулатори на САЩ.

Платформата посочва, че във връзка с насоките на щатската федерална Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) относно лихвени продукти, наречени „The BlockFi Order“, през февруари 2022 г. Nexo доброволно е прекратил включването на нови клиенти от САЩ за своя лихвен продукт, както и е спрял предлагането му за нови баланси на съществуващи клиенти.

Nexo също така „се ангажира да намери ясен път напред за регулираното предоставяне на продукти и услуги в САЩ, в идеалния случай на федерално ниво“. От компанията подчертават още, че тя не се ангажира с необезпечени заеми, няма експозиция към предизвикалите криза на криптопазара токени LUNA/UST, не е била спасявана от трета страна и не е било прибягвано до ограничения на тегленията, като в същото време преговаря за закупуването на други компании.

Цитирана от CNBC, компанията е заявила, че само един неин актив предлага лихва от 36% и този процент не е рекламиран в маркетинговите материали. Nexo посочва също, че някои от най-популярните ѝ активи, включително биткойна, носят доходност в едноцифрения процентен диапазон.

Действията срещу Nexo са факт на фона на скорошната поредица от фалити в сектора, които оставиха редица инвеститори без достъп до средствата си. Celsius, която предлагаше продукти със сходна възвръщаемост, подаде иск за фалит това лято, след като през юни замрази сметките на потребителите си. Компанията Voyager пък подаде иск за фалит по Глава 11 от щатското законодателство през юли. Ситуацията в сектора бе влошена и от срива на криптовалутата Terra USD и кризата с хеджфонда Three Arrows Capital.

Според иска, заведен от властите във Върмонт, „инвеститорите нямат участие в избирането, наблюдението или прегледа на генериращите приходи дейности, които обвиняемите използват, за да изкарат тази лихва“.

От текста става ясно, че към 31 юли 2022 г. над 93 318 потребители, намиращи се в САЩ, са инвестирали над 800 млн. долара по тези акаунти на компанията.

Главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс заведе иск срещу платформата, след като над 10 хил. жители на щата са се оказали засегнати.

„Nexo е погазила закона и инвеститорското доверие, като невярно твърди, че е лицензирана и регистрирана платформа“, посочва Джеймс, цитирана от Ройтерс. Тя посочва също, че ще бъде поискано връщането на всякакви приходи от „незаконната дейност“ на компанията.

Източник: Investor.bg

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина