ИзбориНовини

Отворено писмо до Манфред Вебер

Йордан Иванов, бивш областен управител на Област Пловдив и заместник-председател на „Демократи за силна България“, който е кандидат за народен представител от обединение „Демократична България“, разпространи отворено писмо до председателя на Европейската народна партия Манфред Вебер. То е в отговор на опорките на Вебер в речта му пред активисти на ГЕРБ в НДК. Припомняме, че председателят на ЕНП пристигна в София специално за предизборното събитие на партията на Бойко Борисов, като обяви в речта си, че „повече от всякога България има нужда от управление на ГЕРБ-СДС“.

Уважаеми г-н Вебер,

Прочетох внимателно изказването Ви на номенклатурната предизборна сбирка на ПП ГЕРБ. И имам да Ви кажа нещо лично. Подобни изказвания от високопоставен европейски политик са срам и позор за най-големия и мощен съюз на държави в света – ЕС.

Вашият най-голям грях е, че с непремерени думи и изопачаване на факти сваляте доверието в европейската политическа класа, девалвирате идеята за върховенство на закона и преди всичко – реторика като Вашата – заради недопустими двойни стандарти – създава почва за зараждане на антиевропейско говорене и подкопава ценностите, на които стъпва и европейската десница, която пряко представлявате, и ЕС като цяло.

1. Вие казвате, че ЕНП има нужда от ГЕРБ като партньор заради войната в Украйна.

Уважаеми г-н Вебер, по време на „европейското управление на ГЕРБ“, за чиято реставрация зовете сега, агресорът Владимир Путин успя да заобиколи Украйна като транзитна страна за пренос на газ към Източна и Централна Европа. Това се случи чрез продължението на „Турски поток“ през България, любезно осигурено от Борисов и ГЕРБ и платено от българско държавно дружество – тоест от българските данъкоплатци. Този проект, заедно със „Северен поток 2“, направи Русия независима от своята съседка. В резултат – Путин получи възможността да нападне вероломно Украйна и да обяви война на украинския народ. Простичко казано – Бойко Борисов и политиката му са сред отговорните за създаването на условия за нападението на Русия над Украйна. Борисов помогна на Путин да изгради „Турски поток“ към Европа на територията на България, без страната ни да има възможност да се ползва от газови доставки по тази тръба.

2. Вие казвате, че Бойко Борисов е отговорен човек, на когото можете да разчитате, защото предстои тежка зима.

Уважаеми г-н Вебер, не зная на какъв език сте се разбирали с лидера на партия ГЕРБ, но искам да Ви попитам как и за какво по-точно можете да разчитате? Разчитате ли, например, на забавянето на строежа на газовата връзка с Гърция, която трябваше да е готова в рамките на неговото управление, и отказа по времето на ГЕРБ България да получава пълния обем от алтернативни на руските доставки на газ по договора с Азербайджан? Как това се връзва с грижата, че идва тежка зима? А можете ли да разчитате на Борисов, когато става дума за сигурността на Европа – не беше ли той този, който отклони възможността за разполагане на флотилия в Черно море, за да угоди на Путин? Да, човекът, на когото разчитате, тогава каза, че иска в Черно море платноходки, а не военни кораби.

3. Вие казвате, че България има нужда от партия ГЕРБ, за да усвоява европейски средства.

Г-н Вебер, изкушавам се да ви разясня разликата между усвояване и оползотворяване. А тя е, че при усвояването едни фирми, приближени до властта, акумулират финансов ресурс, с който една крадлива политическа класа се обогатява. А при оползотворяването европейските фондове подобряват качеството на живот, средата, в която живеем, въобще благосъстоянието на нацията.

Ние живеем в държавата с най-авторитарната структура на публични финанси, с най-лошата медийна среда, кметовете и общините са зависими от централната власт, с европари се купува политическо влияние, има срастване на изпълнителната със законодателната и съдебната власт. И това е страшно, г-н Вебер.

Г-н Вебер,

Европа за мен е власт на закона, солидарност, сигурност и свобода.

Напомням Ви, че бъдещето на европейската общност няма да бъде предопределено от външно влияние, а от силното или слабо вътрешно лидерство. Слабото лидерства се снишава като Вас в името на добър резултат за ЕНП, а силното лидерство прави точно обратното като назовава нещата с истинските им имена.

*платена публикация

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина