АктуалноГласовеГрадътИзбориМненияНовини

Гласуваха 1 млн лева помощ за фирмите от градския транспорт

Общината е готова да действа в посока създаване на общинско дружество за градски транспорт

С 1 млн лева ще бъдат подпомогнати частните фирми от пловдивския градски транспорт. Това бе решено на заседанието на Общински съвет днес. Решението за подпомагане е във връзка с финансови проблеми, свързани с ковид кризата, непродажба на билети и карти в последните месеци. Първоначалното предложение бе за 3 млн лева, но сумата бе намалена след близо едночасови дебати в залата.

Предложение за цялостно отхвърляне на точката направиха от Демократична България, тъй като няма никакви документи за аргументацията за искането на превозвачите. Мотивът на Йордан Иванов беше, че ако бъде прието предложението, ще се гласува на тъмно, тъй като никой от съветниците не е видял нито един документ относно така исканите суми и проблемите на дружествата.

Бе отхвърлено и предложение за създаване на комисия, която да работи заедно с администрацията по създаването на общинско предприятие за градски транспорт, за което зам.-кметът Тодор Чонов обяви, че общината е напълно готова да действа в тази посока. Изчаква се отварянето на оперативните програми.

В рамките на дебата съветниците изслушаха един от собствениците Веселин Дошков, който обясни, че всяко едно от дружествата е притиснато финансово от кризата.

Предложението за намаляне на сумата до 1 млн дойде от Стефан Послийски от ВМРО, като останалите пари, които превозвачите искат заради загуби от непродажба на карти ще бъдат евентуално изплатени след запознаване с всички документи и доклади на дружествата.

В крайна сметка предложението за 1 млн бе подкрепено от 31 общински съветника, 6 гласуваха против, а 5 се въздържаха.

Един от основните противници на предложението за допълнителни компенсации поиска да се изкаже за отрицателния си вот след гласуването, като определи случилото се днес в пленарната зала като пазарлък.

„Всички вие подкрепихте това без да сте видели нито един документ“, обърна се към колегите си Иванов и попита от къде ще бъде взет този един милион.

Пред журналисти ресорният зам.-кмет Велчико Родпски съобщи, че средствата ще дойдат от отделентие 950 000 лева за обществената поръчка за надграждане на електронната система в градски транспорт.

Очаквайте подробности!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина