БългарияНовиниПод небето

Детските градини и ясли в община „Родопи” отварят на 1 юни

Директорите трябва да имат време, за да подновят заявките си за доставка на хранителни продукти, да почистят и дезинфекцират помещенията преди отново да започнат да приемат децата

Детските заведения на територията на община „Родопи” ще отворят на  първи юни при разписани строги мерки за организиране на дейсността им. Кметът на общината Павел Михайлов проведе среща с директорите на детските градини, на която беше обсъдена готовността за работа в условията на извънредната епидемична обстановка.

Дотогава директорите на детските градини и ясли трябва да подготвят заведенията, като спазват разпоредбите в заповедта на здравния министър за възстановяне на приема на децата.

Всяко детско заведение ще бъде снабдено с препарати за дезинфекция на спиртна основа и почистващи материали за децата и служителите, като видът им ще бъде съобразен с  указанията на Регионалната здравна инспекция. За намаляване риска за здравето на персонала, ще бъдат осигурени всички необходими лични предпазни средства. Ще бъдат раздадени шлемове и маски за многократна употреба за персона и медицинските сестри, а от бюджета на общината ще се отпуснат средства за закупуване на дистанционни термометри.

„Даваме си разумен срок преди отново да отворим детските заведения”, коментира заместник-кметът на община „Родопи” Владимир Маринов.

Той обясни, че директорите трябва да имат време, за да подновят заявките си за доставка на хранителни продукти, да почистят и дезинфекцират помещенията преди отново да започнат да приемат децата.

До края на следващата седмица трябва да приключат и всички ремонти в градините.

Директорите споделиха, че при проведена анкета с родители за готовност да пуснат децата си на детска градина, очакваният брой деца в групите е между 10 и 12.

Родителите ще трябва еднократно да подадат декларация, с която да заявят, че гарантират за доброто здравословно състояние на детето, което доброволно тръгва на детска градина. Хронично болните деца и децата със специални образователни потребности могат да посещават детските заведения след предварителна консултация и бележка от личния им лекар.

Подготовката и възстанояването на заниманията с деца ще бъде разпоредена със заповед на кмета на община „Родопи” Павел Михайлов.

12 на брой са детските градини на територията на общината, като  в тях работят 227 души персонал.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина