България отзовава 70 руски дипломати

Актуално Новини Под небето

Подборът е благодарение на българските служби, съобщи премиерът в оставка Кирил Петков

70 руски дипломати ще бъдат изгонени от България, това съобщи министър-председателят в оставка Кирил Петков. Това стана благодарение на службите за сигурност, коментира още премиерът.

„Всеки, който работи за чужди интереси, е призован да се прибере обратно в собствената си държава. Реагираме, когато чужди правителства се опитват да се месят във вътрешните ни работи, ние ясно ще противодействаме на това. Службите са идентифицирали тези хора като работили против интересите на нашата държава“, заяви той.

Дипломатите имат няколко дни да напуснат страната. „Очакваме в неделя един пълен самолет да излети за Москва“, заяви Петков.

През официалния си фейсбук профил от Министерството на външните работи съобщиха, че посланик Митрофанова е информирана и ѝ е връчена нота с имената на 70-те дипломати, които трябва да напуснат страната. Освен това Русия трябва да закрие консулството си в Русе, а България ще закрие своето в Екатерининбург.

Числеността следва да бъде поддържана в рамките на до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители, съобщиха още от МВнР.

Искането на България има две основания: първо, реципрочност, основана на чл. 11 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Персоналът на задграничните представителства следва да се поддържа в разумни и нормални рамки, предвид настоящото състояние на двустранните отношения. Второ, заради осъществяването от руски служители на дейност, определена от компетентните български власти като несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, чиято цел е развитието на приятелски отношения между държавите. Дейност, окачествявана от съответните институции като заплаха за националната сигурност, като основание обявяването им за нежелани, аргументират се от външно министерство.

Споделете ни във:

5 thoughts on “България отзовава 70 руски дипломати

  1. Смешна работа, но така е в политиката – трябва да се говорят тъпотии. Ако трябва да се изгонят всички дипломати, които са реално от службите на техните страни, по посолствата ще останат по една, две секретарки. Гонят се руснаците, за да може Кирчо да засвидетелства безкрайната си любов към чичо Сам, не че сега на някой му се е изяснило кой е разузнавач. Лошото е, че цената на надупената външна политика я плаща работещият българин. Не едрият бизнес, не политиците- всичко винаги е за сметка на човека на една заплата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.