Новини

България иска помощ от ЕС за пътища и ЖП

Повод са „коридорите за солидарността“ между ЕС и Украйна, по които се транспортира продукция от Украйна като зърно и маслодайни семена

Министерството на транспорта (МТС) започва преговори с ЕК за повече инвестиции в пътна и ЖП инфраструктурата, пише offnews. Повод за това са т.нар. „коридори за солидарността“ между ЕС и Украйна, по които сега се транспортира ключова за европейските страни продукция от Украйна като зърно и маслодайни семена.

МТС ще преговаря за финансиране на дейности за увеличаване на инфраструктурния капацитет на България, съгласно Плана за действие за „Коридори за солидарността“ между ЕС и Украйна.

Средствата могат да бъдат осигурени от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г., след одобрение на Европейската комисия за преструктуриране на дейности в програмата, съобщава пресцентърът на МС след днешното правителствено заседание.

Износът от Украйна беше драстично ограничен поради блокадата на украинските черноморски пристанища от руския военноморски флот. Преди войната 90% от износа на зърно и маслодайни семена се осъществяваше през тези пристанища. Предвид това Европейската комисия прие План за действие „Коридори на солидарността“ ЕС – Украйна, който цели да помогне на Украйна да изнася селскостопанската си продукция. Във връзка с изпълнението на този план, България се ангажира да положи максимални усилия за осъществяване на превозите на зърно от Украйна по транспортните маршрути и по всяко направление от железопътната мрежа на страната, пише в съобщението.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина