НовиниСпортСпортен Пловдив

Академик Пд отпадна от Рилски спортист, ще играе за бронза

Академик отпадна в полуфиналите на НБЛ след трета загуба от Рилски спортист. В мач със здрави защити и ниска резултатност пловдивчани загубиха в своята зала СИЛА с 58:66 /18:13, 8:15, 13:19, 19:19/ и за втори път след 2018 година ще играят за бронзовите медали в шампионата срещу загубилия битката между Левски Лукойл и Балкан. Рилски спортист пък се класира за първи финал в НБЛ в своята история.

Академик започна добре и поведе с 5 точки след първата четвърт, но във втората отбеляза само 8 и допусна обрат до почивката. Гостите започнаха третата четвърт със серия от 10:1 и се откъснаха с 12 точки, но отборът на Йордан Янков отказа да се предаде и сведе пасива си само до 3 в последната четвърт. След това обаче класата на Рилски спортист си каза думата, разликата отново стана двуцифрена и тимът от Самоков затвори мача в своя полза.

Домакините имаша много лош ден в далечната стрелба и вкараха само 2 тройки от 26 опита срещу 6 от 30 на съперника. Обрад Томич бе най-резултатен за пловдивчани с дабъл-дабъл от 17 точки и 11 борби, Томислав Минков и Йере Вуцица вкараха по 8, като последният записа и 14 борби. За победителите се отличиха Алекс Симеонов с 15 точки, Брендън Браун с 13 и Нико Карвачо с 12 точки.

Коментарите след мача: 

Йордан Янков, старши треньор на Академик Пд: Нямаше я енергията от първите два мача, въпреки че водехме в голяма част и бяхме в мача почти до края. Нямахме енергия на бърза атака и при пробивите. Може би повлия и този безумен процент от тройката. Вероятно напрежението и залогът си казаха думата. Не смятам, че има виновен за загубата, по-скоро аз бих поел цялата вина. Ние сме отбор, всеки може да има лош мач. Доволен съм от играта на Томислав Минков, който излезе в стартовата петица. Показа характер и има голямо бъдеще. Почти с целия отбор водим разговори да останат и за следващия сезон. Но ако някои от тях преминат в по-силни отбори, това ще означава, че сме си свършили работата и сме една добра организация. За мен бе истинско удоволствие да работя с тези момчетата.

Обрад Томич, Академик Пд: И в трите мача бяхме близо. Днес аз съм най-виновен. Изиграх изключително лоша първа част с лоша стрелба. Нищо не можех да вкарам, не знам защо, не съм бил изморен. Тройката не ни вървеше, в защита не бяхме зле. Опитах да спра Карвачо в защита, но не успях. Честитя победата на Рилски спортист, по силният отбор продължава напред. Нека първо изиграем мачовете за бронза и да опитаме да спечелим третото място, след това ще говорим за бъдещето. Смятам, че сезонът ни е успешен, в полуфинала заслужавахме да спечелим поне един мач.

Любомир Киров, треньор на Рилски спортист: Ключът днес беше кой ще покаже повече енергия, защото и двата отбора хвърлиха много енергия в първите два мача. Тактиката не бе от толкова голямо значение. Съперникът донякъде успя да опази Павлин Иванов, но той е много добър играч и освен да стреля, може и да подава. Присъствието на Карвачо и Портър е изключително ключова. Академик имаше лош процент на тройката, успяхме да лимитираме една от силните му страни. Нямаме предпочитан съперник за финала, домакинското предимство няма да е от особено значение.

Алекс Симеонов, Рилски спортист: Хубаво е, че затворихме серията тук. Сега тези десетина дни ще ни дойдат добре, тъй като повечето имаме леки травми. В пореден мач започваме по-слабо и догонваме. Чувството не е приятно. На финала ще се изисква много повече тактика и баскетболни качества, всеки трябва да даде над 100 процента от себе си.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина