БългарияНовиниПод небето

Фермер Експо Раковски 2018 се превръща в истински празник на българския бит и култура

Програмата на второто издание включва представяне на фермерски храни, селскостопански животни, занаяти, фолклор и много демонстрации.

Изложението по  животновъдство и фермерски храни Фермер Експо Раковски 2018 ще се проведе на 13.10.2018г. (събота) в гр. Раковски. Началото е определено за 10:30, а локацията – кв. Секирово, пазар за живи животни.

фермер експо вкусове

Най – голямата новост тази година е фестивалът  на селската кухня „Вкусовете от вчера“, който ще събере на едно място 17 читалища от област Пловдив. Те ще демонстрират местни кулинарни и фолклорни традиции. Жени,  облечени в традиционни за района носии, ще разкажат за обичаите по прибиране на реколтата, за традициите в приготвянето на храната и ритуалите свързани със събиране на семейството около трапезата. Паралелно с това ще бъде изнесена фолклорна програма от самодейци. Ентусиасти от областта ще направят  различни демонстрации по приготвяне на традиционни местни храни – лютеница, катми, пиде, прясно сирене и кашкавал, сладък суджук и др. Куртовоконарци ще забъркат известната си лютеница, заралии приготвят и представят за дегустация прясно сирене и кашкавал, брациговци  – ще покажат начина за приготвяне на сладък суджук, а родопчани ще избият масло, както нашите баби са го правили.
Магистър – културологът Петя Крушева ще ни върне още по-назад в историята с презентация на средновековна кухня и занаяти  под надслов „На гости на един болярски дом“. Селският ечемичен хляб, имперският хляб с подправки, обредната баница за плодородие и латинският специалитет от домашно козе сирене, характерни за Пловдивския регион, ще ни донесат вкуса на средновековната кулинарна естетика и ще могат да се дегустират на място. Ликьорът от маслодайни рози и петмез ще допълни по неповторим начин това богато кулинарно пиршество. Акцентът е отношението на средновековния човек към храната, а в презентацията участва цялата експозиция от съдове, покривки и допълнителен инвентар, който е автентичен или реконструиран според запазени образци, в присъствието на домакините с характерно облекло и накити от нач. XIVв., възстановени по стенописи от църквата в Долна Каменица.

фермер експо ансамбъл

Занаятите и обичаите ще бъдат демонстрирани с разнообразие от  кукли от царевична шума, сувенири от вълна, ароматни килимчета от билки и цветя, ножове, керамика, пафти, колани и аксесоари за Български народни носии, чанове, хлопки и др.

Генералният партньор на събитието „Унитемп” ЕООД ще ни изкуши с кулинарните си вълшебства, сътворени от качествени продукти от фермерско свежо месо, произведени под контрол от фермите до клиента. Гостите на събитието ще имат възможност да опитат свинско, телешко и конско месо, приготвено на място от майстор-готвач.

Всеки посетител на Фермер Експо Раковски 2018  ще може да опита и закупи фермерски млечни и месни продукти,биологичи храни, вино, мед и пчелни продукти, сушени плодове и сладка, медовина от над 20 изложителя. За дегустация ще се предлага още пастет от гъши дроб и гъши продукти. Фермерски кебап с патешко месо, 9 зеленчука и краве масло за 500 човека ще приготви Ангел Ангелов от Национална академия „Кулинарен историк“ съвместно с Музей на хляба и традиционните храни.

Подробности може да намерите на официалния сайт: http://2018.farmerexpo.bg и във FB: Фермер Експо Раковски 2018

Организатори са Министерство на земеделието, храните и горите, евродепутат Владимир Уручев, община Раковски, Институт за агростратегии и иновации, с участието на комисаря по цифрова икономика и общество Мария Габриел и организация на производители Фермерско мляко.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина