Новини

„Демократична България“ сезира прокуратурата заради сделката на държавата с Георги Гергов

Ако сме нормална държава, за „Дупката“ във Варна ще плати този, който има най-добра бизнес идея, подчертават от обединението

Източник: Дневник

Сделката за „Дупката“ във Варна е незаконосъобразна и трябва да бъде спряна. Сезирани са областният управител на Варна и окръжната прокуратура. Това обявиха на пресконференция съпредседателите на обединението „Демократична България“ Атанас Атанасов, Христо Иванов и Владислав Панев, цитирани от Дневник.

„Ако сме нормална държава, за „Дупката“ във Варна ще плати този, който има най-добра бизнес идея. Когато се реши проблемът с тези фалшиви сделки, „Демократична България“ ще излезе с конкретно предложение“, заявиха те.

„Всички обстоятелства сочат, че се цели единствено огромна сума публични средства да бъдат предоставени на конкретно лице – Георги Гергов, а не да се реши реален проблем на градската среда и благоустройството на град Варна“, е позицията на „Демократична България“.

Според организация няма обяснение защо община Варна купува акции от търговско дружество, което в продължение на години генерира загуба, а не купува само терена, за който се твърди, че е „дългогодишен проблем“ в центъра на града. „Освен това по закон подобни решения е нужно да се взимат с 2/3 мнозинство, което не се с случило“, съобщи Атанасов.

„Моделът „Борисов“ има една основна цел – общите ни пари и европейските средства да бъдат управлявани еднолично от него, и той я осъществява. Случаят във Варна го доказва“, добави той.

Позицията на „Демократична България“ е, че оценката, по която е определена цената от над 43 млн. лева, се базира на прогнозно застрояване в нарушение на действащи нормативи и въображаема продажба на търговски обекти и паркоместа върху силно проблематичен терен без Подробен устройствен план (ПУП), без каквито и да било одобрени строителни книжа, дори без идеен проект. „Няма правен анализ на имуществото на купуваното дружество „ЦУМ – Варна“ АД и няма никаква яснота какво точно всъщност се купува“, съобщиха от организацията.

Позицията на „Демократична България“ е, че вместо да се дават 43 млн. лв., може да се финансира изработването на подробен устройствен план. Участниците в пресконференцията акцентираха, че проблемът с „дупката“ е от 30 години, а главният архитект не е посочил „много опции“ за нейното бъдеще.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина