Раздават 1000 ашурета в Пловдив утре

Вкусът на града Новини
ашуре

1000 ашурета ще бъдат раздадени пред Джумая джамия по повод “Денят Ашуре” в сряда, в 11.00 часа. Десертът се осигурява от  Мюсюлманското настоятелство и Районно мюфтийство в Пловдив, съвместно със сладкарница „Джумая“. След приключване на раздаването ще има ритуал, посветен на празника, който ще бъде изпълнен от единствения дервиш в България –  пловдивчанинът Васил Тосев.

Посланията на “Денят Ашуре” са за мир, солидарност, разбирателство, състрадание, толерантност . Отбелязването на Деня Ашуре, е повод за сплотяване на цялото човечество и се счита за обща ценност на всички основни религии. Денят „Ашуре“ е празник, който се чества по мюсюлманския календар, той обаче води своя генезис от всички авраамични религии. Празникът се отбелязва на 10-ия ден от месец Мухарем по мюсюлманското летоброене. Този ден е белязан в историята с много важни за човешкия род събития. Такова събитие е краят на Потопа и акостирането на Ноевия ковчег. В този ден Адам (или Адем) е изведен от Рая, тогава среща отново Ева.

Денят „Ашуре“ се свързва още и със спасяването на евреите от Египет. Тогава те нямат какво да ядат и получават повеля от Всевишния всеки да събере , каквото намери и от това да направят гозба. Така в тази гозба има боб, нахут, захар, жито, мляко, а днес ние я познаваме като ашуре.

Според традицията в днешни дни, мюсюлманите в България варят ашуре и го раздават на съседите си, независимо дали са християни или мюсюлмани. Това е един общ празник за всичките религии.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.