КултураНовини

Въздействието на COVID-19 върху културата: новите средства трябва незабавно да стигнат до творческите сектори

Председателят на комисията на ЕП по култура и образование предупреждава, че културните и творческите сектори са пострадали силно от строгите мерки за обществено здраве

Коментирайки одобрената вчера от ЕП Инвестиционна инициатива в отговор на коронавируса, председателят на комисията на ЕП за култура и образование, Сабине Ферхайен (ЕНП, Германия), заяви:

„Одобрената вчера Инвестиционна инициатива в отговор на коронавируса, след като бъде одобрена и от Съвета на ЕС, ще предостави общо 37 милиарда евро за подпомагане на усилията за справяне с пандемията от COVID-19 и социалните и икономическите последици от въведените мерки за опазване на общественото здраве. Приветстваме тази новина, но това е само една част от отговора. Културните и творческите сектори в цяла Европа бяха опустошени от въздействието на строгите мерки за опазване на общественото здраве, което доведе до отмяна на концерти, затваряне на театри, музеи и кина, спиране на филмови и телевизионни продукции. Списъкът, за съжаление, не спира до тук.“

„В рамките на Инвестиционна инициатива в отговор на коронавируса, държавите членки ще могат да използват средства от структурните фондове за подпомагане на малки предприятия и схеми за заетост. Предприятията и хората от културния и творческия сектор, чийто поминък е под екзистенциална заплаха, задължително трябва да получат достъп до тази финансова подкрепа. Моето послание до държавите членки е ясно – тези пари трябва незабавно да стигнат до културния сектор.“

„Приветствам също така бързия отговор на Комисията на исканията на държавите членки за отклоняване от правилата за държавна помощ в подкрепа на предприятията, които са в затруднение. Тук отново подчертавам, че културните и творчески индустрии са сред онези, които са най-уязвими и сега се нуждаят от финансова подкрепа. Призовавам държавите членки да гарантират, че финансовата подкрепа на национално ниво ще достигне до тях“.

„Комисията по култура и образование застава зад културния и творческия сектор в тези трудни времена. Ще продължим да следим внимателно развитието на ситуацията и ще направим всичко възможно, за да мобилизираме по-нататъшната подкрепа за тези важни сектори“.

Допълнителна информация

На 26 март Европейският парламент одобри на извънредна пленарна сесия три спешни предложения като част от съвместния отговор на ЕС срещу пандемията от COVID-19.

Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса е предназначена за пренасочване на 37 милиарда евро от наличните фондове на ЕС за граждани, региони и държави, засегнати най-силно от пандемията от коронавируса. Инициативата беше приета от ЕП с 683 гласа „за“, 1 глас „против“ и 4 гласа „въздържал се“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. ОДК „ПЕТ ЗА ЧЕТИРИ“ НАДЦАКА ПЕВЧЕСКОТО

    Хорът на Таксиметровите Шофьори няма ли да получим КОКАЛ?
    На нас се базира и Транспортът в Града! И културата (не по-малко от ЕСК2019! 2019! 2019!)
    Легендарното Пловдивско ПЕВЧЕСКО ДРУЖЕСТВО биде надцакано от ОДКПЗЧ = Общинский Духов Квартет “ПЕТ ЗА ЧЕТИРИ”, чиято …”диригентка” се е запасила от фалирал китайски ресторант с “палки” за размахване през следващите четири ПАНдемии.
    ЕСК2019 =тугедър= ЗАВИНАГИ
    ––––
    Реколта АРТаджийчета след 9 =девет месеца?

    Хубаво е да си АРТаджийка. “МюзикХол”ка.
    Изкуственяк.
    Кръчмарите също са НЕВИННИ и останахме без доход, както и хотелиерите; тогава?
    На ЗАПЛАТА, средна, не минимална!
    Заедно с магазинери, продавачки, труженички, кураторци, бутикаджийки, масажистки, виолончелисти и галеристи щом са НА СУХО – не ли?
    А и музиколозите, даже и без да са член-кореспонденти на БАНда!
    –––-
    ами Ресторантьорите, И ДР…???

    Каже “кмето”: “…Като столица на културата ние не можем да си позволим да изоставим…”
    ЕПА КАК МОЖЕМ ДА ИЗОСТАВИМ РЕСТОРАНТЬОРИТЕ И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ТВОРЦИ, бе “кмете”?
    Столица ЕСК2019 БЕШЕ, минало свършено глаголно време 2020 сме вече, да си беше избърсал гурелите, ние не сме им задължени на вашите Ортаци!
    СПРЕТЕ ДАЛАВЕРА “НАСЛЕДСТВО”, уволнете Парашутистите воглаве с мутро’полит’ика!
    Стига! В криза сме, колежки от
    „дАнс мениджмънт“ ЕООД
    СКИС „Немезида“
    „Маскарт“ЕООД
    „Център за творческо обучение“ ЕООД
    ===ДОКАТО В ТОВА ВРЕМЕ НИВЯТА БУРЕНЯСВАТ!
    (МюзикХолен театър ли? Ха! ОТКРЕХНАТА ОПЕРА? Вегас?)

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина