ГрадътКултураНовини

В АМТИИ стартира 4-то издание на семинар „НЕПОЗНАТИТЕ“

Културният семинар „НЕПОЗНАТИТЕ“ ще проведе своето четвърто издание на 30 септември и 1 октомври 2022 г. Организатор на събитието е Сдружение „НЕПОЗНАТИТЕ – ПЛОВДИВ“ с председател доц. д-р Зоя Микова и общините Гулянци, Никопол, Мизия, Бяла Слатина, Вълчи дол, Аксаково, Котел и Гоце Делчев.

Официални партньори на форума са АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“- Пловдив, Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките, Катедра Етнология към Философско-историческия факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и Регионален етнографски музей – Пловдив.

Традиционно основна цел на събитието е да представи културното многообразие в България и да работи за неговото проучване, опознаване и опазване. Организаторите са убедени, че изследването на наследството на различните етно-религиозни, лингвистични и регионални общности в България ще спомогне за тяхното разбиране и сближаване, а научният коментар и осмисляне допринасят за съхранението и предаването на фолклорните ценности на следващите поколения.

Откриването на семинара е на 30 септември в 8.30 в Концертната зала на АМТИИ с първия модул „Наследството: общностно знание и устойчивост“ на научна конференция с участието на изследователи от Гърция, Турция, Румъния, Полша, Финландия, Украйна, Великобритания, САЩ и България.

В 17.30 организаторите представят фотографската изложба „Непознатите 2022“ във фоайето на Концертна зала на АМТИИ, а от 18.00 ч. на същото място е ревюто на традиционни фолклорни костюми.

Програмата на втория ден включва научна конференция с модул „Непознатите: Татари, дунавски власи, гагаузи“, а от 16.30 ч. в Концертната зала на АМТИИ ще бъде прожектиран филмът „Хоро между два бряга“ на режисьора Екатерина Минкова. Пак там от 17.30 е кулинарната изложба „От кухнята на нашите сънародници“.

На 1 октомври от 18.30 ч. на сцената на Римския стадион състави от общините – участници ще представят в голям фолклорен концерт вокалните, инструментални и танцови практики на общностите, която са във фокуса на тазгодишния форум, като към съставите тази година ще се присъединят и фолклорни групи, които заради епидемията от Ковид 19 не успяха да вземат участие в предишното издание на събитието.

„НЕПОЗНАТИТЕ 2022“ се реализира с подкрепата на Холдинг КЦМ 2000 и регионалните исторически музеи във Варна и Видин. Проектът е подкрепен и от Програмата за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество към Национален фонд „Култура“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина