КултураНовини

Три родопски читалища възраждат занаяти и традиции с проекти по фонд „Култура“

Читалищата в Ситово, Лилково и Белащица спечелиха финансиране от Национален фонд „Култура“. Трите културни средища от община „Родопи“ са одобрени за финансиране по „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“.

НЧ „Родопски напредък 2019“ в село Ситово ще получи 14 997 лева за проекта „Бабината ракла“. Предвижда се да се възстановят и популяризират традиционни занаяти, техники на земеделие и свързаните с тях празници в района на средните Родопи.

Проектът „Възраждане на фолклорен фестивал“ на НЧ „Просвета-1929“ в село Белащица е на стойност 15 хиляди лева. Целта е да се представи многообразието на българската фолклорна традиция. Фестивалът ще събере танцови състави от различни краища на страната, които чрез музика и танц ще направят ефектна презентация на своята фолклорна група. Събитието ще завърши с юбилеен концерт на ТК “Калина“, които честват 15 години от създаването на състава.

Третият финансиран от Национален фонд „Култура“ проект „Празници, традиции и творчество: Първо сме българи“ на НЧ „Родопска искра 2020“ в село Лилково ще получи 14 994 лева и предвижда пет творчески работилнички на български занаяти, тематично свързани с празници и обреди.

В рамките на проекта ще се  организират работилница за художествено плетиво и за изработка на кукерски маски, стъкларско ателие и ателие за грънчарство и художествена керамика, както и творческа работилница, свързана с празника Еньовден. Изработените творби ще бъдат презентирани на кукерските игри Старци и на специална изложба.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина