Култура

Светлана Куюмджиева представя изкуствоведски тур в ГХГ – Пловдив

Изкуствоведът д-р Светлана Куюмджиева ще разведе пловдивчани на специален тур сред женските образи в постоянната експозиция на Градската художествена галерия в неделя. Събитието на 4 декември от 15:30 часа е с вход свободен в обновената преди близо година експозиция на ГХГ – Пловдив. Образователната обиколка ще отнеме около 1 час и е достъпна за различни групи публики – от ученици в горните класове до пенсионери.

Ето какво пише още в поканата от изкуствоведа:

Съзнателно търсено или не близо една трета от общия брой картини в новооткритата постоянна експозиция на пловдивската градска галерия са образи на жени – портрети, голи тела, алегорични и митологични сюжети, символистични композиции и т.н.

Цялата хронология на българското изкуство от края на ХIХ век до наши дни е, като че ли представена от тези фатални дами в червено. Някои от тях са познати, имат имена, имат и интересна история, други са дошли от въображението на художника, от приказките, от съновиденията и легендите.

Как тази червена нишка, която минава през цялата експозиция, може да разкрие тенденции и периоди от развитието на българското изкуство? Какви са били тези дами, познаваме ли ги? Кои са авторите на тези произведения и какъв е техният принос в историята на българското изкуство? Как да гледаме и разбираме картините им?

Изкуствоведската разходка ще даде отговори на тези въпроси и ще предложи освен разтоварващо и увлекателно време в съзерцание на изкуството и един възможен маршрут за разбирането и разчитането на музейната експозиция на Градска художествена галерия – Пловдив.

Изкуствоведският тур се провежда с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Д-р Светлана Куюмджиева е изкуствовед и куратор с над 20 години професионален опит. Изследователският й интерес е основно върху българското изкуство от средата на ХХ век до днес. Докторската й теза е върху социалистическия реализъм от 50-те и 60-те години на ХХ век.

От 2000 до 2003 г. е редактор и завеждащ Връзки с обществеността на Съюза на българските художници. От 2003 до 2013 г. работи като галерист в галерия Credo Bonum в София и се изявява като автор на независими проекти, между които изложбите „По следите на загубеното време“, „Дързост и красота“, „Изкушението Чалга“ и 15. Седмица на съвременното изкуство в Пловдив на тема After Ego. От 2007 до 2013 г. тя е един от водещите български критици с постоянна рубрика във в. Култура. Участва в десетки специализации и резиденции в Германия, Австрия, САЩ, Южна Корея, между които резиденциите CEC ArtsLink, KulturKontakt, кураторски клас към биеналето в Гуанджу, специализация по куриране на изкуство в публично пространство на ICI в Ню Йорк и др. От 2015 до 2021 г. е артистичен директор на проекта Пловдив – Европейска столица на културата 2019. През 2022 г. е куратор на първата общинска резидентна програма за артисти в Пловдив ContextAiR.Д-р Светлана Куюмджиева е член на международна асоциация на независимите куратори (ICI).

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина