ГрадътКултураНовини

Среща разговор с Еми Барух за новата ѝ книга в Пловдив

Литературен фестивал Пловдив чете, Литературен салон Spirt and Spirit, издателство Жанет 45 и клуб Петното на Роршах канят пловдивчани на среща разговор с Еми Барух за книгата
„За евреите и други демони. Епохи, етюди и есета“. Модератор на събитието ще бъде Владислав Севов.

Още подзаглавието легитимира жанровото многообразие и мултиплициращия подход, който е избрала Еми Барух при подредбата на книгата – епохи, етюди и есета.

„Необяснима книга, непобираща се в определения. Изумителен с честността и ефирността си разказ, който те повежда през мащабната картина на странстващия и страдащ еврейски народ, за да те приюти накрая в осиротялото сърце на едно пораснало момиче, загубило баща си.”

  • Мария Касимова-Моасе

„Отчасти историческо изследване, отчасти философско разсъждение, отчасти лична история: „За евреите и други демони” трудно се побира в познатите ни жанрови рамки. Това е странстваща книга, енциклопедична, поетична и ерудирана едновременно, която непрекъснато пресича граници и търси своята въображаема родина. Еми Барух е написала не само книгата за еврейството в България, а за съдбата на съвременния човек изобщо.“

  • Димитър Кенаров

Еми Барух е журналистка, преводачка, документалистка. Специализирала е еврейски изследвания и проблеми на етносите в Централноевропейския университет в Будапеща и в Националния автономен университет на Мексико. Тя е коментатор на радио Дойче Веле и ръководи Фондация ФотоФабрика.

Под нейно ръководство са организирани за първи път в България изложби на Фрида Кало и Диего Ривера, на Пабло Пикасо, на Ян-Артюс Бертран – Земята отвисоко, на Моста на влюбените, който оттогава става постоянно експозиционно пространство, и др.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина