ГрадътЗабавлениеКултураНовини

ППД „Ангел Букорещлиев“ кани на Благотворителен концерт

ППД „Ангел Букорещлиев“ кани всички свои бивши и настоящи хористи, приятели и спомоществователи на своя благотворителен концерт, който ще се състои на 9 декември 2022г. от 18:30 часа в Дом на културата „Борис Христов“. Входът е свободен. На място в залата ще бъдат поставени кутии за дарения на публиката.

Ето какво споделя Борис Мирчев – Председател на ППД „Ангел Букорещлиев“ по повод концерта:

„Когато на 4 март 1896 година група млади ентусиасти слагат подписите си под документа за учредяване на дружеството, те едва ли са предполагали, че са участници в едно историческо дело! Но истината е, че тези хора, сред които заслужава да отбележим имената на видния словенски филолог и основател на стенографската школа в България Антон Безеншек, както и първият и дългогодишен диригент на хора Ангел Букорещлиев поставят началото на едно епохално начинание, на една традиция. Традицията е нещо хубаво. Това понятие съдържа в себе си презумпцията за сигурност, стабилност и предвидимост особено в несигурни времена.

Традицията в контекста на разбирането за културно – историческо наследство е пазител на цивилизационната памет, на усещането за родова, общностна цялост и сплотеност в името на някаква генерална идея или кауза. Традицията до голяма степен обуславя настоящето и играе ключова роля за формирането на визията за бъдещето! Като съществена част, формирала културно – историческия облик и традиции на Пловдив през последните 125 години, Дружеството е културен феномен, чието развитие е разположено по времевия вектор на три столетия.

Идеологията на новосформирания хор е ясно изразена в член 1 на неговия устав и гласи: „Певческото дружество се създава, за да развива и разпространява българското и славянско пеене и въобще художествената музика“… Смея да твърдя, че през първите 50 години от своето съществуване Пловдивско Певческо Дружество „Ангел Букорещлиев“ е едва ли не единствената и ключова за формирането на културния облик на град Пловдив музикална институция. Със своята дейност за това допринасят личности като Панайот Георгиев, Петър Караджиев, Антон Цариградски, Христо Манолов, Иван Кочетов, Коста Николов, Никола Кенов, Борис Кочев, Светослав Обретенов, Чудомир Делчев.

Важен момент в живота на дружеството е сдобиването му със собствена сграда през 1928 г. , построена с финансовите усилия на самите хористи, което естествено облекчава и ускорява репетиционния процес. Нов етап на повишаване на професионализма и съответно на художествено – творческите изяви на дружеството настъпва след 1950 г. Тук трябва да отбележим имената на редица известни български музиканти, оставили ярки следи както в историята на хоровата формация, така и в културния живот на Пловдив като цяло. Асен Диамандиев – основател и пръв ректор на тогавашния Висш Музикално Педагогически Институт ( днес Академия за Музикално Танцово и Изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“), Месру Мехмедов, Крикор Четинян, Никола Липов, Димитър Григоров, Алеко Антонов и др.

Под ръководството на доц. Крикор Четинян например, дружеството печели голямата награда „Златен дракон“ от първия международен хоров фестивал в Ланголен – Уелс през 1974! Паметен момент е и участието в реализирането на кантатата „Жана Дарк на кладата“ от Артур Онегер през 1984 г. съвместно с пловдивската филхармония под диригентството на Добрин Петков. През годините певческото дружество се утвърждава като хоров колектив с богат репертоар включващ произведения на изтъкнати наши и чужди автори. Впрочем участието на дружеството в телевизионни формати като „Игра на хорове“ (2016), както и реализирането на своя проект „Песента на тепетата“ ( от 2019 насам ) в град Пловдив показват, че хорът не робува на „закостенели“ догми, а е склонен да се адаптира към културните предизвикателства на новото време.

Настъпилите през последните 30 години социално – икономически промени в България изправиха организации като ППД „Ангел Букорещлиев“ пред множество изпитания, включително борба за „физическо“ оцеляване! Благотворното сътрудничество с община Пловдив през изминалите десетина години дават възможност на дружеството да поеме онези „глътки въздух“, които да му позволят да държи „главата си над водата“! Уви и днес, повече от всякога ППД „А. Букорещлиев“ изпитва остра нужда от финансова помощ, която да осигури ремонт и обновяване на материалната база на дружеството. Това би подпомогнало репетиционната дейност на хоровия колектив и е залог за бъдещи художествени и творчески успехи. Вратите на ППД „Ангел Букорещлиев“ са широко отворени за всички, които биха искали да споделят мотото на хора, че „Песента сдружава, развеселява и утешава“.

Очакваме ви на 9-ти декември на нашия благотворителен концерт! Ще бъдем заедно – бивши и настоящи хористи, приятели и спомоществователи в името на хубавата музика и една пловдивска емблема със 126-годишна история!“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина