КултураНовини

Пловдивски Културен Институт представя Изложба – живопис „Нюанси“ на Диана Папазова

Експозицията включва пейзажи, натюрморти и интериори – визуален разказ, в който ще откриете творческите търсения на авторката при изграждането на пространства. Пространства, в които цветовете са рефлексия на чувства и настроения и създават общото позитивно излъчване на изложбата.

По-възрастните от нас помнят от детството една любима играчка, която ни купуваха от панаири и събори – калейдоскопът – система от огледалца и шепа разноцветни парченца стъкло. Това за децата беше вълшебен свят от цвят и светлина, който можехме да променяме с леко завъртване на ръката. И така безкрай. Като по-големи открихме изкуството на витража и чудното му въздействие върху зрителя в готическите катедрали. Или магичния чар на абажурите „Тифани“ – една сецесионна прелест.

Яркоцветни или монохромни картините на Диана Папазова ни въвличат по един доста модерен и дори абстрактен начин в подобно приключение. Те създават една трудно постижима за повечето живописци илюзия, че светлината не се отразява от платното, а сякаш прониква през него, създавайки илюзията за прозрачност и вътрешна светлина. Има и картини, които са изразено сюжетни, но звънката палитра и категоричната авторска техника и похват не по-малко изразително носят същото усещане за преклонение пред всепроникващата сила на светлината.

Диана Папазова е млад автор в началото на този прелестен процес на търсене и развитие, което носи особен чар на творбите на художничката.

Още за твореца и експозицията вижте в Капана.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина