ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
КултураНовини

Откриват Galeriata – арт пространство при ателиетата до р. Марица

Ново арт пространство се открива в Пловдив тази събота – 30 септември. То е оформено в Доходното здание на Зографския манастир до Пешеходния мост от група артисти, обединени в ателиета в сградата ро дека Марица. То се намира на първия етаж на сградата и ще бъде независимо пространство за изкуство. Откриването на „Galeriata“ на ул. „Райко Даскалов“ 73 е от 18:00 часа на първия етаж.

ГАЛЕРИЯТА / GALERIATA е независимо пространство за изкуство създадено през 2023 година от група Пловдивски артисти. Пространството се намира в центъра на града в близост до река Марица и е част от сградата позната като АТЕЛИЕТАТА, където повече от 20 артисти творят там, но в същото време носи своята многопластова история.

Построена е още през 1931 г. и е ползвана основно като доходно здание, но е приютявала и пострадали от Чирпанското земетресение, в нея се помещавал метох, действала е и е позната дълги години като Окръжната болница на Пловдив. Зданието е собственост на Ефория “Зограф”, имаща за цел да подпомага славянобългарския манастир „Св. вмчк. Георги Зограф” и скита „Достойно есть”. на Зографският манастир. В самата сграда може да се посети и параклисът „Св. Цар Борис Покръстител”, където може да се види и икона от Цанко Лавренов, копие на иконата „Св. Георги Победоносец”, рисувана по време на посещението му в Зографския манастир (1936 г).

В наши дни сградата е обитавана от над 20 независими визуални артисти, като създават културна динамика важна за пловдивчани. А с общи усилия мястото постепенно добива все повече разпознаваемост като своеобразен хъб за художествена дейност.

Изградилата се атмосфера и диалога между художниците генерира, съвсем естествено много идеи, които намират своята реализация, като първи пример за това е именно създаването на най-новото независимо художествено пространство ГАЛЕРИЯТА / GALERIATA, като важно обединяващо място част от художественият живот в сградата и стремящо се да бъде активна точка на културната карта на гр. Пловдив и страната.

ГАЛЕРИЯТА / GALERIATA ще се открие с групова изложба на всички художници от Ателиетата:

Аарън Рот, Белчо Хаджиев, Борислава Георгиева, Велизар Димчев, Веселка Хаджиева, Виктория Янкова, Димитър Воденичаров, Димитър Генчев, Димитър Шопов. Динко Ангелов, Дияна Йовчева, Иван Костолов, Карамфила Прахчарова, Любомир Кръстев, Мартина Вачева, Миa Новакова, Мич Брезунек, Светла Георгиева, Соня Петрова, София Грънчарова, Страхил Пенев, Тодор Станински, Христофор Балабанов, Явор Костадинов

Програма:

11:00 – 17:30 Отворени врати на Ателиетата

18:00 Откриване на независимото арт пространство ГАЛЕРИЯТА / GALERIATA 

20:30 Музикална програма:  KopfDerHund –  (Иван Костолов – китара, Красимир Костов – вокал)

Екипът благодари сърдечно за цялостната подкрепа на Отец Ангел и ръководството на Ефория “Зограф”!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина