КултураНовини

Международeн форум за кирилицата в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“, който се провежда по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова. Събитието се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката.

Припомняме, че първият форум се състоя през 2022 г. под надслов „И ний сме дали нещо на света“. Акцент този път ще е връзката между българския език, опазването му и националната идентичност.

Над 30 известни учени слависти от 11 държави заедно със свои български колеги обсъждат значението на българските букви, език и книжовност за славянското и световното културно наследство, опазването и разпространението на славянското наследство, значението на езика и идентичността в процесите на глобализация.

Сред акцентите на втория ден на форума ще бъде съхранението на българската идентичност сред българските общности в чужбина.

Пловдив ще бъде представен от: проф. дфн Любка Липчева-Пранжева, доц. д-р Елена Гетова, проф. дфн Мария Шнитер и доц. д-р Адриана Любенова – Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”.

Очаква се за откриването днес да пристигне и визепрезидентът на Република България Илияна Йотова.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина