КултураНовини

Издават „История на България“ от 1761 година

Автор е францисканският монах Блазиус Клайнер, а неговият труд предшества с една година „История славянобългарска“

Малцина са се посветили на идеята да опишат българската история в мрачните години на османско иго. „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски е позната на всеки българин, но не особено известен е фактът, че година по-рано е съставено друго съчинение, описващо миналото ни.

Автор е францисканският монах Блазиус Клайнер, а неговата „История на България“ излиза едва за втори път на български език в издание на сдружение „Българска история“.

Летописът на Блазиус Клайнер излиза по случай Деня на народните будителите и ще бъде наличен на литературния пазар в първите дни на ноември.

„История на България“ обхваща периода от началото на българската държавност до превземането на Константинопол от османците през 1453 г. В разказа си Блазиус Клайнер се уповава на възможно най-голям набор от извори, достъпни по негово време, които разглежда критично и задълбочено, допълват издателите.

„Стори ми се, че навлизам в осеян с тръне и изпълнен с бодли лес, когато ми дойде наум да изложа накратко поредицата от достойните за споменаване дела на Царство България не само поради това, че работата ми изглеждаше извънредно трудна, тъй като Царство България, което някога е било най-цветущо, още не е имало писател, който да остави на потомството описани превратните съдбини на царството и на своя народ, прочут в света…“ – изпредговора на монаха.

Още за книгата четете в Капана.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Похвално! Той е написал че Кирил и Методий са българи.
    Да, но българите къде са?къде е селското стопанство?
    КОЙ пали горите?
    Кой бетонира Слънчев бряг?
    Кой унищожава природата и руши скалите на Бунарджика за да си направи гараж,
    КОЙ настрои безразборно?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина