КултураНовини

Грандиозен фестивал на изкуствата в АМТИИ  

Made аt the Academy представя 4 впечатляващи арт събития, обединени във фестивален формат Made аt the Academy, за втора поредна година  

Четири впечатляващи арт събития, обединени във фестивален формат Made аt the Academy, за втора поредна година представят в цялост творческия потенциал на пловдивската Арт академия: класическа музика, джаз, танц, изобразителни изкуства и фолклор, представени на различни сцени и локации от студенти и преподаватели, водещи имена в българското съвременно изкуство.

От 2021 г. Made At the Academy е част от културния календар на Община Пловдив, а преди по-малко от месец получи престижната награда „Пловдив“ в раздел „Съвременни мултижанрови изкуства“ като полифонично изграден мултижанров продукт на творците от всички факултети и специалности на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“-Пловдив – едно от най-престижните висши учебни заведения по изкуствата в България.

Made аt the Academy стартира в Дом на културата „Борис Христов“ на 6 юни 2022 г. от 19:00 часа с Годишен концерт на Катедра „Хореография“, посветен на сто години от рождението на проф. Кирил Дженев- създател на ансамбъл „Тракия“ и един от най-големите български хореографи.

Вторият ден на фестивала продължава в залите за временни експозиции на Градската художествена галерия на ул. „Княз Александър I Батенберг“ №15, които отворят врати за представителната Годишна изложба на Факултет „Изобразителни изкуства“ на Академията, в която се представят всички специалности: Графичен дизайн и фотография, Педагогика на обучението по изобразително изкуство, Сценография, Фотография, Дизайн на облеклото, Стенна живопис, Живопис, Графика, Скулптура и др. Както всяка година ще бъдат обявени отличените студенти в ежегодния студентски конкурс.

На 8 юни АМТИИ кани Пловдив на Римския стадион от 18.00 ч., за да представи документалната изложба „Академична памет“, дело на проф. д-р Галина Лардева и доц. д-р Александър Гьошев, която е посветена на паметта на значимите личности, свързали жизнения и творческия си път с дейността нa Академията и допринесли за нейното утвърждаване като водещо висше училище в областта на изкуствата. Изложбата ще продължи до края на юни.

Час по-късно, в 19.00 ч., също на Римския стадион, Академичният оперен театър  вдига завеси с „Рита“ – едноактна опера от Гаетано Доницети с диригент ас. д-р Алия Хансе и режисьор ас. д-р Ивайло Михайлов и с участието в оркестъра на музикантите от „Интро“.

На 9 юни от 20.30 ч. Академията събира пловдивчани и гости на града на Античния театър за кулминацията на фестивала – големия концерт „Академията кани Пловдив“ с участието на представителните академични ансамбли и състави на АМТИИ; чуждестранни студенти и докторанти, възпитаници в изпълнителско изкуство на водещи преподаватели и творци от Академията; студенти и преподаватели, носители на престижни международни награди за изкуство – дириенти, хореорафи, танцьори, певци и инструменталисти, обединени от идеята Made at the Academy и стремежа да представят на Пловдив концерт на най-високо естетическо и художественотворческо ниво.

Като най-значима образователна културна институция в Пловдив АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив има амбицията да превърне фестивала Made аt the Academy в ежегоден, постоянно обновяващ се арт форум, на който публиката да става съпричастен свидетел на успехите на Академията в подготовката на бъдещи творци и заедно с това оформя техните качества в естествена сценична публична среда. В лицето на организаторите на проекта – проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак и проф. д-р Галина Лардева, екипът на висшето училище по изкуствата очаква Made аt the Academy да заеме мястото си сред най-значимите събития в културния живот на Пловдив.

Проектът Made аt the Academy се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и в партньорство с ОИ „Старинен Пловдив“.

Линк към събитието във Facebook

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина