Документална фотоизложба представя градината „Цар Симеон”

Култура Новини

Авторът Владимир Балчев е успял да събере в няколко пана 130-годишната история на парка

Председателят на Общински съвет Александър Държиков, заедно с директорът на ОИ”Старинен Пловдив” Богомил Грозев и историкът Владимир Балчев, откриха документалната фотоизложба „Градина Цар Симеон”, която проследява изграждането и промените през годините в градския парк. Самата фотоизложба, която е част от програмата на „Празниците на Стария град”, е подредена в близост до фонтана Деметра и може да бъде видяна от гражданите и гостите на града до 14 октомври. В фотоизложбата са използвани материали, предоставени от Държавен архив-Пловдив.

Тази фотоизложба безспорно предизвиква интерес и няма по-подходящо място за нейното подреждане, освен до този шедьовър, фонтанът на Деметра, който бе успешно реставриран през последните години. Вярвам, че много от хората, преминаващи през градината, ще спрат, ще разгледат снимките и ще открият нещо ново и непознато за тях.

Ще научат за интересните събития, които са се случили именно тук в градина „Цар Симеон” и които всъщност касаят не само нея самата, а са важни за развитието на целия град. За мен бе интересно да узная, че именно тук през 1895 г. са били честванията по случай 25-годишнината от обявяването на независимата Българската Екзархия, а този февруари на тържествена сесия на Общински съвет-Пловдив бе отбелязана 150-годишната от този акт”, сподели пред дошлите председателят инж. Държиков.

Директорът на “Старинен Пловдив” Богомил Грозев пък сподели, че това може би е „най-тихото” от събитията, попаднали в програмата на „Празниците на Стария град”, но едно от най-значимите.

„Авторът Владимир Балчев е успял да събере в няколко пана 130-годишната история на градина „Цар Симеон”. Изглежда на пръв поглед лесна задача, но зад тези няколко пана се крие няколкогодишен труд”, каза още Грозев.

Историкът Владимир Балчев сподели основните исторически моменти, които са послужили и за акценти в нея.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.