ГрадътКултураНовини

Цигуларят Васко Василев и АМТИИ представят общ проект в Испания

Световноизвестният цигулар Васко Василев и Академичният народен хор на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – гр. Пловдив ще представят новия си съвместен проект на фестивала Fеstmus 2024 в Испания.

На 11 февруари 2024г. Академичният народен хор с диригент гл. ас. д-р Николай Гурбанов и вокален педагог доц. д-р Данка Цветкова заминава за Валенсия, заедно с цигуларя Васко Василев. На сцените на Festmus 2024 те ще представят разнообразна програма, която включва емблематични хорови образци от творчеството на композиторите Иван Спасов, Кирил Стефанов, Красимир Кюркчийски и Стефан Мутафчиев, както и резултатите от експеримента на световноизвестния цигулар и неговия екип, да музицира с женски народен хор и симфоничен оркестър.

Сътрудничеството на най-стария студентски народен хор и емблематичния цигулар се зароди по време на проекта „Проекции на диалога“, който се организира и проведе от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – гр. Пловдив, през месец ноември 2023 г.

В този проект Васко Василев музицира в рамките на 3 дни с момичетата от Академичния народен хор и силно впечатлен от възможностите на талантливите певици и техните ръководители, покани състава да участва в неговия нов проект, в който съчетава барок с фолклорни гласове.

Пътуването на Академичен народен хор при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ в Испания се финансира и с подкрепата на Община Пловдив по Компонент 2 „Мобилност“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина