КултураНовини

103 години след Иван Вазов: Обиколка по улицата

103 години след посещението на Иван Вазов в Пловдив предстои архитектурно-историческа улица по едноименната улица. Разходката ще се проведе в събота, 25 ноември от 13:30 часа, със стартова точка болница „Св. Мина“ (бившата Първа градска болница, оригинално – Дом на труда) и се организира от Free Plovdiv Tour и фондация „Български архитектурен модернизъм“.

Улица „Иван Вазов“ оригинално е носила името „Станционна“, тъй като е водила от центъра на града до „Станцията“ – жп гарата. На днешната дата – 22 ноември 1920 година – Иван Вазов посещава града, заедно с тогавашния министър на образованието Стоян Омарчевски по повод 50 години от творческата дейност на поета. Той е посрещнат от множество пловдивчани – ученици и възрастни, като се организират множество събития в негова чест.

Самата улица е богата на културно-историческо наследство със сгради в най-разнообразни архитектурни стилове. По време на разходката посетителите ще научат за сградите, техните обитатели и истории, свързани с тази част на града.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина