КултураНовини

Художникът Иван Тотев с вернисаж галерията на Веселин Русев

Atelier Vesselin Roussev представя  изложба на Иван Тотев – рисунка и скулптура. Откриването на вернисажа е на 12 декември 2019 г., четвъртък, от 18:30 ч. в галерия AVR Atelier Vesselin Roussev, ул. Найден Геров 5. Експозицията е от акварел и скулптури.

Иван Тотев е на 61 години и има в творческата си биография редица както самостоятелни, така и съвместни изяви. Произведенията му носят неговия личен артистичен поглед, неговите мисли и преживявания, но резултат и от натрупванията на влияния, на митове, на възторзи и разочарования. Той се опитва да синтезира нещата – и композиционно и смислово, и да ги освободи от илюстративност, кокетност и евтин чар, като си налага да не напуска границите, отвъд които е така модната напоследък еклектика.

“Моите произведения са материализацията на моята съзидателност, на амбицията ми, на знанията и невежествата ми, на вярата и съмненията ми, на упованията ми…, нещо от светлите и тъмните страни на моята личност, но най-вече моите неща са моето его. С годините образите се натрупват като свидетели за преживявания и мисли…”, казва за творбите си Иван Тотев.

Той вярва, че образите във визуалните изкуства, в това число и скулптурните, трябва да живеят и да се движат във времето по собствени траектории, ако е възможно – без намесата на автора. Че зрителят трябва да бъде оставен начисто с изкуството, без да бъде съблазняван с харизми и рекламни похвати. Това прави нещата трудни, на моменти и невъзможни, но когато въпреки всичко се случи нещо значимо и добро, удоволствието е неописуемо.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина