КултураНовини

Пловдив ще представи България в стратегически форум за бъдещето на културата през 2020

Европейската комисия избра фондация Пловдив 2019 да представи страната ни с опита от столица на културата. Това е поредното признание от Европейския съюз за успеха на инициативата

През 2020 година в Брюксел ще се състои среща на 35 организации от цяла Европа, които ще решават бъдещето на културата в рамките на политиките на Европейския съюз. Фондация „Пловдив 2019“ е част от селектираните организации от целия континент, за да представи България на престижния форум „Ролята на културата в извънградските райони на Европейския съюз“.  Темата е поставена от програма „Гласове на културата“ към Европейската комисия и ще се проведе под формата на структурен диалог. Критериите за избор на кандидатите включват богатата експертиза, опит и далновидност.

Това е поредното признание към Пловдив – Европейска столица на културата, получено от Европейския съюз, с което се оценяват  успешно осъществените ангажименти в реализацията на проекта Европейска столица на културата. Участието е знак за доверие към амбициите за устойчивост и работа в перспектива, които екипът на Фондацията е декларирал -последователно в множество свои активности. Срещите ще се проведат през февруари в град Алфелд, Германия и април в Брюксел, Белгия. Заедно с България в -тях ще се включат още неправителствени организации от Германия, Испания, Полша, Италия, Румъния, Португалия, Ирландия, Чехия, както и бъдещата столица на културата от Литва- Каунас 2022. Сред участниците са  ASTRA National Museum Complex, Creative Scotland, European Historic Houses, Museum of Central Finland, Teatr Brama, ITEM, Trans Europe Halles и др.  Партньори на Европейската комисия са Goethe-Institut Brüssel и програма „Творческа Европа“.

„Гласове на културата“ е програма, която изпълнява една от трите стратегически цели на Европейската комисия за насърчаване на културното многообразие, а именно стимулирането на направление „Структурен диалог с гражданското общество“. По време на срещите на заинтересованите страни се събират ключови идеи и послания, които после залягат в работните панели на Kомисията. Те се провеждат на всеки две години от 2007-а насам и предоставят рамка за обмен на мнения и информация и гарантират, че гласът на гражданските организациите ще бъде чут.

Повече за проекта.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. Целият град е кал, листа и локви до колене, тези с алкантара ботушките до коляно са много изобилно плодотворни, много полезни за обществената култура.

  2. Ех, пак на топа на устата, пак аз с моите блестящи ораторски умения в ЕЗИЦИ…
    Писна ми от европейски командировки, искам в Сейшелите!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина