КултураНовини

Матей Матеев: „Ябълката … и след това“ е моят прочит на човечността, а не на грехопадението

„Ябълката…и след това“ –  е нарекъл изложбата си именитият пловдивски художник Матей Матеев. Тя се открива днес, 14 февруари от 18 часа в галерия „Резонанс“. Творецът  ще представи за първи път пред пловдивските ценители на живописта 18 големи платна с размери 100 см х 120 см. Изложбата ще бъде открита от Жорж Трак и ще продължи до 4 март 2020 година, съобщи галеристката Антония Димитрова.

„За мен това е безкрайна тема, която започва от сътворението и ще продължава заедно с живота. Започнах работа в тази насока преди две години, като групирах картините под надслов „Жената със и без ореол“ и ги представих в София. Втората част е изложбата „Момиче с китара“ ми преди месец отново тук в галерия „Резонанс“. Сега дойде ред да покажа с картините си какво се случва след ябълката.“ – разказва Матей Матеев.

Той споделя, че за него „след това“ е развитието на човека, стигнал до духовност, изразена в наука, музика, изкуства. Матей Матеев е убеден, че за древните ябълката е символ на плодовитост, младост, любов. И по-сетне – по времето на латините – нея я свързват с изкушение и греховност, първичен грях дори. „Моята философия е по-друга. Ако има първичен грях той е с братоубийството – Каин и Авел. Грехът е да убиваш. И не само  човеците, но и природата.“ – казва художникът. И точно затова почти всички картини в изложбата са различен поглед върху мъжа и жената в екстаз. Преминават и по-нататък, че тя – жената ще има плод.

Матей казва, че не намира за грях откъсването на плода на познанието. Нима този, който е създал света е искал да има само двама души – възкликва той. „Нещо повече – много пъти Исус Христос в образа на спасител държи ябълка в ръката си или сочи към нея. Което пък е символ на спасението. Така че в изложбата си съм развил само този аспект. Но мисля да продължа да доразвивам темата.“ – обещава авторът.

Матей Матеев или Матю, както го наричат приятелите му е не само художник. Той е истинска граждански ангажирана личност. Като член на Ротари луб „Пловдив-Пълдин“ основа първия международен пленер „Пловдив от твореца сътворен“. От 2016 година е дописен член на Българската академия на науките и изкуствата. От 2017 година със съдействието на своя Ротари клуб организира младежки пленер по живопис „Творецът“. През 2019 година организира пленер по живопис и в Медицинския университет – Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина