КултураНовини

Бистришките баби огласят Европейска столица на културата

Архаичният двуглас на обявената от ЮНЕСКО за шедьовър на устното и нематериално културно наследство на човечеството група на Бистришките баби ще огласи Пловдив – Европейска столица на културата. Тези, които имат интерес да опознаят отблизо непреходните традиционни културни стойности,  ще имат възможност да се насладят на изпълненията на Баби-те на 18-и май в Международния ден на музеите от 18.00 часа в Етнографски музей Пловдив (вход свободен). Там, в типична възрожденска атмосфера, групата ще представи съхраненияот тях архаичен двуглас, за който има данни, че е една от първите форми изобщо на човешка музикална изразност.Певческото умение на жените от Бистрица е съхранявано през хилядолетията, предавано от поколение на поколение, отвеждайки ни днес към зората на човешката цивилизация.

Изпълнението invivavoce на феномена Бистришки бабие съпътстван от документална изложба „разказваща“ за живота на бистричанките и тяхната неразривна връзка с традиционната музика . Изложбата ще остане в Стария град до 31 май също с вход свободен.

Бистришките баби са традиционна женска певческа музикална формация  от софийското село Бистрица. Групата изпълнява песни, присъщи на региона на Шоплука. Основана е през 1946 година.

Състои се от Дина Колева, Галина Танева, Лидия Колева, Ангелина Николчова, Евдокия Батлачка, Роза Николова, Крема Гьорева, Анета Галева, Венера Кривинска, Илка Петрова. „Бабите” пеят антифонно на две групи, т.е едната група пее, а другата отпява. Те не осъвременяват изпълненията си, не включват и нови песни. Жените пеят така, както са се научиир да го правят преди години. Репертоарът им наброява над 300 песни.

Групата на Бистришките баби гостува многократно в Англия, Франция, Белгия, Италия, Германия, САЩ. През 1978 година получават престижната „Европейска награда за народно изкуство“ на фондация „Алфред Тьопфер“, Хамбург. Бабите и техните внучки представят България и на „Европалия“ в Белгия през 2002 година. През 2005 година Бистришките баби са включени в Списъка на шедьоврите на световното устно и нематериално културно наследство на ЮНЕСКО, който през 2008 е интегриран в Световната листа на ЮНЕСКО на елементи на нематериалното културно наследство.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина