АктуалноГрадътКриминалеНовини

Вижте вандалите от Римския стадион

Както Под тепето съобщи по-рано днес, в ранните часове на 16 януари, стъклените парапети на Римския стадион отново станаха жертва на вандалски акт.

В записите от охранителните камери, с които Общинска охрана разполага, ясно се вижда как между 01:45 – 1:55ч. двама души, млади момчета идват от посока Стария град и слизат по стълбите до градинката на Джумая Джамията. По-ниският се засилва и изритва с крак едното стъклено пано от парапета на Римския стадион. Стъклото се чупи и пада на тревната площ вътре в стадиона. Избити са и два от държачите на стъклото.

За щастие няма пострадали хора, предвид часа на инцидента. След това двамата продължават по Главната улица в посока община Пловдив, като по пътя си изритват и вратата на магазин, в резултат на което е счупена само пантата му.

Стоп кадър от видео от охранителна камера

За съжаление в рамките на година, това е поредния вандалски акт на Римския стадион, при който се чупи стъкло от парапета, коментират от ОИ „Старинен Пловдив“ – институцията, която стопанисва и се грижи за Римския стадион. От екипа още сутринта са изпратени служители, които с подръчни средства са обезопасили мястото на липсващото стъкло.

Предприети са незабавни мерки и за подмяната на стъклото, но това със сигурност ще отнеме време, тъй като по проект всяко от стъклата на оградата на Римския стадион е с различен размер, като по този начин се преодолява денивелацията на терена. Това е и причината общинският институт да не съхранява резервни стъкла на склад, защото не може да се предвиди кое точно стъкло ще бъде счупено. От друга страна, стъклата са триплекс, който преминава през специален процес на закаляване чрез изпичане, разказа още доц.д-р Елена Кантарева – Дечева.

Всяко стъкло се поръчва индивидуално, според конкретния му размер, а производството изисква време. Триплексът или т.нар. ламинирано стъкло се произвежда чрез свързване на два или повече слоя обикновено флоатно стъкло с пластмасов вътрешен слой, които след това се нагряват до около 70 °C и преминават през валцоване. Така дори след счупването им, високата му якост предотвратява начупването на стъклото на големи остри парчета. Ламинираното стъкло се използва обикновено при повишен риск от наранявания и се използва за витрините на магазини и прозорците на автомобили.

Община Пловдив е предприела незабавни действия по откриването на извършителите, като са сезирани съответните компетентни органи и служби.

Община Пловдив апелира към гражданите ако някой разполага с допълнителна информация за извършителите да подаде информация на телефон 112, където анонимността им е гарантирана.

Вижте видео от охранителните камери, заснели вандалския акт!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. Госпожата, с няколко титли пред името, докато обяснява за стъкла, видове, технологии – просто е можело да поръча едно по размер, от безбройните фирми, занимаващи се с този бизнес…Иначе идеята с европалета е добра.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина