КриминалеНовиниСъд

Тримата, били и удавили мъж заради крадена царевица, влизат в затвора

Решение на Апелативен съд – Пловдив по дело за убийство на мъж, който бил заловен да краде царевица от чужда нива край пазарджишкото село Братаница, е частично потвърдена от Върховния касационен съд.

Наказанията на тримата подсъдими са намалени. В. С. и Г. Н. ще излежават по 12 години лишаване от свобода вместо по 16, а И. Н. – 9 години, вместо 12, както беше постановил Пловдивският апелативен съд.

Тримата подсъдими са признати за виновни за това, че на 6.12.2015 г. в местностите „Мерата“ и „Ючтолум“, в съучастие като съизвършители, умишлено са умъртвили Й. А., като убийството е извършено по особено мъчителен начин за пострадалия и с особена жестокост.

На същата дата пострадалият и децата му събирали царевица в необрана нива на подсъдимия В. С., който получил обаждане по телефона, че му крадат от продукцията. Той и вторият подсъдим Г. Н. пристигнали с кола на полето и започнали да налагат с бухалка и с юмруци Й. А. пред очите на децата му. Те се опитали да ги спрат, но не успели и избягали с каруцата. Двамата подсъдими се обадили на третия и го уведомили, че и от неговата нива се краде. Той пристигнал с колата си, натоварили пребития човек и го закарали на базата на И. Н. в село Ветрен дол. Напъхали го в гълъбарника и го оставили там. По-късно И. Н. изкарал пострадалия, а той бил в изключително тежко състояние, което вещите лица наричат „терминално състояние“, качил го в лек автомобил  и го изхвърлил в канала „Алеко поток“. Водоемът бил дълбок един метър, но на дъното имало тиня, а пострадалият бил абсолютно неподвижен и все още жив, но не можел да се защити. Удавил се. Тялото му било открито на 4.02.2016 г. в канала между двата шлюза.

Върховните съдии приемат, че В. С. и Г. Н. са пребили от бой пострадалия и за това са виновни за квалифицирано убийство по чл. 116 от НК. Прилагат чл.55 от НК поради изключително смекчаващи отговорността обстоятелства и за това намаляват наказанията им. За третия подсъдим приемат, че само той е виновен за удавянето на пострадалия, но не е участвал в нанасянето на побоя над него и променят квалификацията на извършеното от него престъпление от чл.116 на чл.115 от НК и за това намаляват наказанието му на 9 години лишаване от свобода.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина