КриминалеНовиниПод ножаСъдТемида

Екстрадират бивш турски военен, издирван с червена бюлетина от Интерпол

Апелативен съд – Пловдив отмени решението на Хасковския окръжен съд, с което е отказана екстрадиция на турския гражданин Мустафа  Гьокташ и вместо това постанови, че допуска екстрадиция на исканото лице. То е с мярка „задържане под стража“ до предаването му на турската страна.

В Пловдивския апелативен съд делото е образувано по протест на Окръжна прокуратура – Хасково срещу отказа на Хасковския окръжен съд да екстрадира  Гьокташ.

Бившият полковник от въоръжените сили на Турция и настоящ наказателен адвокат е издирван по молба на съдебните власти на Република Турция с цел наказателно преследване за престъпления „запланувано убийство“ и „членуване в организация, образувана за извършване на престъпление“.Той е обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол –Анкара. Срещу него в Турция се води наказателно преследване за предумишлено убийство на известен турски писател и университетски преподавател, което е извършено на 18.12.2002 г. в Чанкая с огнестрелно оръжие. За престъплението, в което Гьокташ е обвинен, в родината му се предвижда наказание доживотен затвор.

Издирването лице е преминало в България през август пресичайки незаконно „зелена граница“. той е подал документи до българските власти за предоставяне на убежище по политически причини, както и за статут на бежанец, но до момента процедурата и по двете производства не е задействана. На 1.09.2022 г. Мустафа Гьокташ е задържан в Свиленград при рутинна проверка от полицейски патрул, докато шофирал автомобил, тъй като се оказало, че предишният ден лицето е обявено за издирване с червена бюлетина.

След като се запозна с документите по делото и изслуша страните днес, Апелативен съд – Пловдив прецени, че са налице изискуемите от Закона предпоставки за допускане на екстрадиция спрямо турския гражданин. Молещата страна е изпълнила всички изисквания за изпращане на официална молба за екстрадиция и е предоставила всички необходими документи. Не са споделени залегналите в решението на Хасковския окръжен съд доводи, че ако лицето бъде екстрадирано в Турция, срещу него могат да бъдат допуснати нарушения, жестоко, нечовешко  и унизително отношение и има вероятност да бъде подложен на политически гонения. Според Пловдивския апелативен съд, Република Турция е дала достатъчно гаранции, че това няма да се случи и, че неправилно Хасковският окръжен съд е преценил, че престъплението, за което се издирва  Гьокташ, е политическо. Според апелативните съдии деянието е криминално, а не с политически характер. Апелативният съд допусна екстрадиция на бившия военен само по обвинението за убийство, тъй като относно обвинението му за „членуване в организация, образувана за извършване на престъпление“ е изтекла давността за наказателното преследване по българските закони.

 Решението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно и не подлежи на обжалване.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина