АктуалноБългарияВластИзбориНовини

„Тренд“: Пет формации влизат в бъдещия парламент

С „Не подкрепям никого“ са заявили, че ще гласуват 5.1 процента от анкетираните

Пет формации ще влязат в бъдещия парламент, показва проучване на агенция „Тренд“ във връзка с предстоящите избори на 2 април, съобщава БТА.

Допитването е по поръчка на вестник „24 часа“. Изследването е реализирано в периода между 6 и 12 март 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет сред 1005 души на възраст над 18 години. 

Пет формации ще участват със сигурност в следващото Народно събрание. Победителят остава неясен. Три партии остават под парламентарната бариера, но с подкрепа над 3 процента, коментират социолозите.

Пет формации ще намерят място в бъдещия парламент, според проучване на „Тренд“
Графика: Агенция „Тренд“

Почти с изравнен резултат са коалициите „Продължаваме промяната-Демократична България“ (26.5%) и ГЕРБ-СДС (25.6%). 

Третата позиция към момента е за ДПС – с 13.6 процента подкрепа от заявилите, че ще гласуват. Следва „Възраждане“ с 12.9 на сто. „БСП за България“ взима 7.5 процента, ако изборите бяха сега.

Според анализаторите от „Тренд“ формация „Левицата!“  взима част от избирателите на БСП. Новата коалиция печели доверието на 3.5% от заявилите, че ще гласуват. С почти същия резултат – 3.6 процента е партия „Български възход“. „Има такъв народ“ разполагат с 3.1% от гласовете на гладуващите.

С „Не подкрепям никого“ са заявили, че ще гласуват 5.1 процента от анкетираните.

Общо 47 на сто от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас на 2 април. Очакваната избирателна активност според данните от изследването ще бъде между 2 милиона и 500 хиляди и 2 милиона и 700 хиляди.

Повече за проучването може да витите на www.rctrend.bg 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина