БългарияВластИзбориНовини

Последен пленарен ден за 2022 г.

Депутатите гласуват бюджета, ИК влиза отново в зала

В последния пленарен ден за 2022 г. НС ще гласува удължителния закон на бюджета, пише OFFNews. Очаква се днес частичното вето на президента Румен Радев върху Изборния кодекс да бъде окончателно преодоляно, а новите изборни правила, според които машинното гласуване се обезсмисля, да влязат в сила.

След като вчера депутатите не успяха да приключат работата по бюджета, днес текстовете трябва да бъдат окончателно приети. Спорните теми, които продължават да стоят, са свързани с падането на тавана на пенсиите (предложение на ГЕРБ-СДС, прието в комисия – б.а.) и ще се актуализират ли на база по-големия от двата показателя – 100% от ръста на осигурителния доход или 100% от ръста на инфлацията. (Предложение на ПП, прието в комисия. Според източници на OFFNews в парламента тази идея ще бъде отхвърлена, тъй като ще е твърде скъпа за бюджета – б.а.)

Другите ключови предложения в законопроекта са свързани с увеличението на заплатите на педагогическите и непедагогическите специалисти в системата на предучилищното и училищното образование до 125% от средната заплата. (Предложение на ПП, отхвърлено в комисия – б.а.)

Отворен продължава да стои и въпросът кой ще плаща третият ден от болничния. (В комисия ПП предложи бизнесът да плаща първите два, а не три дни от болничния. От ДПС предложиха НОИ да плаща всички дни, а бизнесът – нищо. И двете предложения бяха отхвърлени – б.а.)

Депутатите ще гласуват и ветото на Изборния кодекс. Миналата седмица президентът Румен Радев наложи частично вето на Изборния кодекс, което обаче бе лесно преодоляно в парламентарната правна комисия с желязното мнозинство на ГЕРБ, ДПС и БСП. Вече е постъпилото негативно становище на БНБ, в което се посочва, че „специална хартия“ за машините няма и може да бъде осигурена в срок до 8 месеца. Това означава, че ако има предсрочни избори, което е все по-вероятно, за машините няма да има хартия и следователно машинното гласуване изобщо ще отпадне.

Очаква се дебатът да не се проточи много, тъй като времето на парламентарните групи е ограничено.

За утре е планирана и среща по инициатива на номинирания за премиер от ПП акад. Николай Денков с останалите партии. На нея трябва да се обсъдят предложенията към програмната декларация за националните приоритети и работата на НС през следващата година. От ПП дадоха заявка, че по време на празниците ще изготвят и график за реализирането на всички приоритети. За 3 януари е планирана нова работна среща между партиите, когато да се финализира програмната декларация. От ПП планират да я предложат за гласуване на 5 януари. Ако тя бъде отхвърлена, то „Продължаваме промяната“ ще върне втория мандат неизпълнен.

В програмата на депутатите са още промените в Закона за устройство на територията, ЗИД на Закона за медиацията, ЗИД на Закона за предучилищното и училищното образование, както и ЗИД на Закона за кадастъра и имотния регистър. По информация на OFFNews от парламента депутатите първо ще разгледат Изборния кодекс, а след това и бюджета. Ако заседанието се проточи твърде дълго – то останалите проектозакони няма да се разглеждат. След това депутатите ще излязат във ваканция до 3 януари.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина