БългарияВластИзбориНовини

Пеевски влезе в комисията за конституционни промени

Възраждане наобиколиха Явор Божанков, когато той се качи на парламентарната трибуна

Санкционираният по „Магнитски“ депутат на ДПС Делян Пеевски стана член на парламентарната комисия за промени в Конституцията, заемайки мястото на съпартиеца си Гюнер Ахмед.

От 184 гласували народни представители, „за“ бяха 109, „против“ – 67, а 8 се въздържаха. Парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ гласува против, а ИТН – „за“. „Възраждане“ не гласуваха. Искрен Митев от ПП-ДБ обвини „Възраждане“, че заради тях гласуването е минало, защото са смъкнали кворума.

Действително – ако „Възраждане“ бяха гласували против или се бяха въздържали, Пеевски нямаше да стане член на комисията. Впоследствие лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов коментира в кулоарите, че те няма да участват в гласуванията за комисиите като цяло, както и че не очаква те да получат председатели на комисия.

Очаква се комисията за конституционни промени да бъде оглавена именно от депутат от ДПС, от което следва, че е възможно председател на тази комисия да стане именно Делян Пеевски. По-рано днес Пеевски съобщи, че ДПС ще направи общ законопроект с ПП-ДБ за промени в Конституцията.

Цончо Ганев от „Възраждане“ обвини „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), че „лицемерието им е лъснало“. По думите му ПП-ДБ са направили коалиция.

Петър Петров от „Възраждане“ помоли ПП-ДБ да им пратят старите си плакати срещу ГЕРБ и ДПС, за „да може „Възраждане“ да ги използва, „като сваля правителството“. Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ призова „Възраждане“ да подкрепят избора на Пеевски в конституционната комисия, за да „видят една чудна законодателна дейност“.

„Г-н Христо Иванов, нали искахте коалиционно мнозинство с ДПС? Дръжте се мъжки и приемайте подкрепата!“, обърна се Тошко Йорданов към съпредседателя на „Демократична България“.

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова каза, че се радва на катарзиса, който групата на „Има такъв народ“ са преживели в сравнение с 45-ото и 46-ото Народно събрание.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов каза, че конституционната комисия е „особена“. Той заяви, че в това Народно събрание, както и в предходните, е станало ясно, че обществото възприема събирането на гласове в парламента с все по-голямо недоверие, което е една от основните причини за политическата криза.

„Възможността тази комисия да възпроизведе доверие е много крехка. Затова трябва на нея да се гледа като аптека. (…) Включително по тази причина не съм член на тази комисия, защото е отговорност на всички да пазим тази комисия от политически лидери“, заяви Христо Иванов.

По думите му траекторията на българската демокрация преди повече от 30 години е била определена от едно обстоятелство – протестите срещу възродителния процес, които са дали шанс да се надигне глас за демокрация в България. След това обаче Христо Иванов обяви, че ПП-ДБ „няма да могат“ да подкрепят кандидатурата на Пеевски за член на конституционната комисия.

Радомир Чолаков от ГЕРБ изтъкна, че за конституционна реформа всъщност трябват 180 гласа, а не 160, от което следва, че трябва да се разговаря с абсолютно всички парламентарни групи.

Христо Иванов отново взе думата и каза, че сегашната ситуация очертава една безизходност – всички се обвиняват в корупция, докато не открият, че тези обвинения не могат да направят друго, освен да разрушат възможността за диалог.

След гласуването Явор Божанков от ПП-ДБ взе думата и в този момент „Възраждане“ станаха от местата си и наобиколиха трибуната. Стана хаос и се наложи председателят на НС Росен Желязков даде 20-минутна пауза, въпреки че последната точка от дневния ред току-що бе приета.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина