ИзбориНовини

Медиана: Осем партии биха влезли в парламента, ако изборите са днес

В следващия парламент може да влязат 8 или 9 партии, това показват данните от проучване на агенция „Медиана“, проведено между 30 август и 4 септември с 1008 пълнолетни човека чрез пряко стандартизирано интервю.

Има  вероятност всички партии, които бяха досега в парламента, плюс „Български възход“ и „Изправи се България“, да влязат в следващия кабинет.

Данните от проучването предполагат ниска избирателна активност – прагът за влизане в следващото народно събрание ще падне на около 85 – 88 хил. избиратели. От гласувалите на предходните избори (2,67 млн. избиратели) по-малко от 80% заявяват твърдо, че ще гласуват отново. А активизация сред тези, които преди не гласуваха не се наблюдава. Очакванята според проучването са, че пред урните на тези избори ще застанат около 2,2 милиона избиратели. Ниската изборна активност в страната ще повиши силно тежестта на гласовете от чужбина и ще даде възможност на по-малките партии да се борят за попадане в парламента

Мненията на анкетираните определят, че партия ГЕРБ води с близо 6% пред „Продължаваме промяната“.

По данни от изследването БСП, ДПС и „Възраждане“ се борят за трето, четвърто и пето място с изравнени позиции.

„Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Български Възход“ запазват възможностите си за представителство в парламента.

Проучването на „Медиана“ показва, че партията „Изправи се БГ“ е близо до 4-процентната бариера и може да бъде деветата партия в новия парламент.

На въпрос „За кои от тези политици, независимо от вашите политически предпочитания и симпатии, бихте казали че са наистина добри политици?“ хората поставят на първо място с 52% президента Румен Радев. Следват го Бойко Борисов с 25%, Стефан Янев с 22%, Корнелия Нинова с 20%, Кирил Петков и Мая Манолова с по 17%, Асен Василев с 15%, Христо Иванов, Мустафа Карадайъ и Костадин Костадинов с по 14%, Слави Трифонов с 13%, Красимир Каракачанов с 10 и Атанас Атанасов с 8 на сто.

70 на сто от анкетираните хора споделят, че в последната година материалното им положение се е влошило. 40 на сто смятат, че ще им се наложи да пестят от храна и отопление в предстоящите месеци. Само 20% са уверени, че ще могат да се справят безпроблемно с тези разходи.

Снимка: „Медиана“

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина