БългарияВластИзбориНовини

ЦИК предпочита датата 2 април за изборите

Смятаме, че дата 26 март за произвеждане на избори крие много голям риск, че няма да се достави в срок хартията за гласуване с машини. Това заяви председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова на среща с президента Румен Радев, свързана с организацията на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Нейкова добави, че ако датата за вота е 2 април, тогава има възможност нужните ролки хартия да бъдат осигурени, съобщава БТА.

Тя отбеляза и още един риск при дата на вота 26 март – смяната на часовото време. По думите ѝ има риск за започването на изборния ден в посочения в закона час, тъй като часът на машината се настройва ръчно.

Нейкова заяви, че ЦИК е започнала подготовка за изборния процес след обнародваните промени в Изборния кодекс. След влизането им в сила ние предприехме действия – срещи, разговори, предоставяне на документи на печатницата на БНБ за обезпечаване на изборния процес със защитена хартия за бюлетини за машинно гласуване, обясни тя.

Нейкова се позова на информация на БНБ и каза, че хартията вече е заявена. По думите ѝ най-ранната доставка би могла да се реализира в седмицата 27 февруари – 5 март, като след това са необходими дни за разролване на хартията. От печатницата на БНБ се посочи срок от 50 календарни дни, но това е за количество от 30 хил. ролки, добави Нейкова.

Тя обясни, че са заявили по-голяма бройка ролки заради предстоящите местни избори.

Нейкова отбеляза, че от ЦИК са поискали разчет от печатницата на БНБ за различните количества, тъй като доставката на машините за гласуване до избирателните секции не се случва в един ден навсякъде. Тя припомни, че първо заминават машините за гласуване извън страната и първо те трябва да бъдат обезпечени. Печатницата посочва, че може на части да доставя хартия, каза още Нейкова.

Тя отбеляза, че по преценка на ЦИК може по-малък брой ролки да са достатъчни, така че изборите да се произведат спокойно.

Заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов заяви, че на последните избори на 2 октомври 2022 г. с машина са гласували около 2 млн. 360 хил. избиратели в 9669 избирателни секции или средно по 242 избиратели за една секция. По думите му средно по една ролка хартия е била достатъчна, за да се произведе гласуването. Една ролка би стигнала и при сегашните избори във всяка секция. Разбира се, трябва да има резервни ролки, които евентуално да се сменят от техниците, когато възникне такава необходимост, изтъкна той.

Според Цветозар Томов, заместник-председател на ЦИК, има проблем и с дизайна на машинната бюлетина, която трябва да бъде отпечатана. Той уточни, че след последните промени в Изборния кодекс тя трябва да е идентична на обикновената бюлетина за ръчно гласуване. Томов отбеляза, че Комисията трябва да вземе решение за това.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина