Ще има ли увеличени пенсии през юли?

Избори 2021 Новини
Бюджет

Съкратената процедура за гледане на държавния бюджет не се прие

 

Процедурата можеше да скъси сроковете за подаване на предложения между първо и второ четене на актуализацията. Ето защо дори и бюджетът да се приеме,  той ще бъде обнародван чак след 1 юли. На тази дата изтичат и сроковете, с които са обвързани част от решенията, които предстоят на народните представители. Това са:

Увеличение на минималната пенсия от 370 на 467 лв.;

Увеличение на социалната пенсия по старост от 170 на 247 лв.;

Намаляване на ДДС за парното;

Намаляване на ДДС за доставки на природен газ;

Облекчения за потребителите на горива за лични нужди.

„Пенсиите на нашите родители и близки не бива да са заложник на политически интереси“. Това заяви заместник-председателят на парламентарната бюджетна комисия и член на парламентарната група на „БСП за България“ Румен Гечев в отговор на въпрос за предстоящото гласуване на второ четене на актуализацията на държавния бюджет и бюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

За забавянето на приемането на актуализацията на бюджета Гачев обвинява заради ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“ и „Има такъв народ“. „Това, че на 1 юли няма да могат да бъдат платени 20 процента увеличение, а само шест, се дължи на следните субекти –  ИТН, ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“, каза още той.

Според председателя на социалната парламентарна комисия Искрен Арабаджиев, пенсионерите със сигурност ще получат 6,1% увеличение на пенсиите от 1 юли. Възможно е обаче увеличението да бъде изплатено със закъснение – първоначално да получат досегашната сума, а по-късно през юли или през август – и сумата от увеличението.

Източник: dariknews.bg

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.