Петков за дипломатите: Решението не е мое

Избори 2021 Новини
Кирил Петков

Премиерът в оставка беше изслушан на закрито заседание по искане на „БСП за България“

 

България отзовава 70 руски дипломата, стана ясно късно във вторник.

Това доведе до поредица от реакции. Президентът Румен Радев каза, че разчита „министър-председателят в оставка да е взел решението за изгонването на руските дипломати от България на базата на солидна и достоверна информация и да го е обмислил добре и като мащаби, и като последствия“.

Корнелия Нинова обяви, че коалиционният партньор БСП спира преговорите с „Продължаваме промяната“ за съставяне на правителство.

„Има три доклада на ДАНС, на база на които е взето решението за изгонването на 70-те руски дипломати от България. „Решението, което се случи във вчерашния ден, не е мое“, каза премиерът в оставка Кирил Петков. Той съобщи още, че е имало междуведомствен доклад от Министерството на външните работи и решение на Съвета по сигурността.

Петков изброи хората, които са присъствали на Съвета по сигурността на 9 юни. Това са министърът на вътрешните работи, министърът на отбраната, министърът на външните работи, заместник-министърът на финансите, министърът на електронното управление, началникът на отбраната, главният секретар на Министерство на вътрешните работи, председателят на ДАНС, председателят на Държавна агенция „Разузнаване“, директорът на Служба „Военно разузнаване“, началникът на Национална служба за охрана, секретарят на Съвета по сигурност и представител на президентската институция.

„Беше, според мен, може би, неразбиране как това се случи. Тези доклади датират, като се започне от май, юни, имаме отделни информации още през март“, каза Петков.

Премиерът в оставка беше изслушан на закрито заседание по искане на „БСП за България“, заедно с председателя на ДАНС Пламен Тончев и ръководителите на Държавна агенция „Разузнаване“ и на „Военно разузнаване“. Закритото заседание продължи близо три часа.

Източник: svobodnaevropa.bg

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.