Кирил Петков: Руското посолство ще има възможността да запази 43 служители

Избори 2021 Новини
премиер Кирил Петков МС

Руското посолство ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера. Това се казва в позиция на премиера в оставка Кирил Петков, пратена до медиите от пресцентъра на Министерски съвет.

Ето пълното й съдържание:

Отношенията между България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от голямо значение за съдбата на страната ни в исторически план. Ние уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки. Заради това, въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера.

Вярваме в необходимостта от диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение. Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота.

Заради миналото и бъдещето трябва да можем да правим крачки напред при взаимно зачитане на националните интереси, сигурността и суверенитета и на двете страни.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.