Възстановяват надписа pLOVEdiv, разположен на стената над Античния театър

Градът Живот Новини
Надписът pLOVEdiv, разположен на стената над Античния театър, ще бъде възстановен. Зад тази идея се обединиха заместник-кметът Пламен Панов, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов , изпълнителният директор на Фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев и Милен Гелишев – единият от авторите на проекта. Към днешната дата буквите имат нужда от подмяна, а осветлението не работи. По тази причина общинската администрация и Фондацията ще се заемат да възстановят оригиналния вид на надписа.
На срещата днес бяха обсъдени конкретните действия, така че в съвсем кратък срок любимият на пловдивчани и гости на града надпис, да грейне отново в оригиналните си цветове.
Припомняме, че pLOVEdiv e проект, който Милен Гелишев и Симеон Тодоров стартираха през 2011 година. Всичко започва от светлинния надпис, който двамата поставят над Античния театър с помощта на фондация „Отворени изкуства“ на Веселина Сариева. Този светещ надпис съвсем естествено се превърна в разпознаваем символ на града и хората го обикнаха. Той може да бъде видян на ул. „Станислав Доспевски“. Две години и половина след поставянето му, в резултат на вандалски прояви, буквите бяха изпочупени на два пъти и тогава отново по инициатива на община Пловдив, те бяха напълно възстановени.
В следващите години, поради принципни различия проектът продължава да се развива в различни посоки и сега Милен Гелишев сам менажира своята част от него. Той избира посоката да развива марката за сувенири All We Need Is pLOVEdiv и прави сам дизайна на всички сувенири, които предлага в арт квартал Капана. Сувенирите с този надпис вече обикалят целия свят, а pLOVEdiv от своя страна е първият по рода си градски бранд в България, вдъхновен от чудесните примери за градски брандинг на градове като Ню Йорк, Амстердам, Берлин и Мадрид. От 2011 година до днес pLOVEdiv е разпознаваем бранд както в България, така и в чужбина, а мотото All We Need Is pLOVEdiv продължава да обикаля света вече 10-та година.
Следващата обща идея на Панов, Стаменов и Велчев, която те възнамеряват да реализират съвсем скоро, е възстановяването на лампите в пловдивския арт квартал „Капана”, които отново да известяват за всяко новородено в града. Проектът на Алберто Гарути бе инициатива от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и стана факт още през 2018 година. Родилните отделения на четири от болниците в града са оборудвани с бутон, който човек от персонала натиска след всяко раждане на дете.Така пловдивчани и посетителите на града разбират, че жителите на Пловдив са се увеличили с още един нов член. Във време на стрес и предизвикателства, в резултат на световната пандемия, добрите новини са ни още по-нужни от всякога, убедени са и тримата.
Споделете ни във:

3 thoughts on “Възстановяват надписа pLOVEdiv, разположен на стената над Античния театър

  1. Така до пенсия от една хрумка ще се прехранва този твор… пардон, тази група апаратчици, докато Градът е в разкъртени тротоари и скоро електричеството за уличното осветление ще отиде в минало свършеното глаголно време

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.