Владимир Славенски: Децентрализацията е моя лична кауза

Градът Избори 2021 Новини

„Децентрализацията е моя лична кауза, която от години преследвам, изследвам и насърчавам. Като пловдивчанин, никога не ми е харесвало, че половината от бюджета на нашата Община идва от София, под формата на субсидия, с точно определени разходни насоки. Силната централизация на публичните ресурси, останала от времето на комунизма се разгражда, но твърде бавно. Ангажирам се като народен представител в 46тия български Парламент, да ускоря този процес”, заяви кандидатът за депутат от листата на Демократична България Владимир Славенски.

Той подчертава, че всяка модерна западна демокрация е силно децентрализирана и това носи облаги за местните общности, развива регионите, води до колаборация между общините по общи проекти и визии за развитие. Децентрализацията остава повече власт, но и свобода в общините, дава възможност за истинска общинска политика, спрямо нуждите на местните граждани.

„В тази връзка, като бъдещ народен представител ще подготвя и внеса в Народното събрание следните законодателни промени:

В четиригодишен план, при запазване на общата данъчна тежест, въвеждане на общински дял на ДДФЛ, чийто размер всеки общински съвет ще определя със свое решение. Това е мярка, която реално ще доведе до конкуриращи се общини.

Възможно най – голяма част, от парите държавната субсидия за делегирани дейности да бъдат изразходвани от Общините, спрямо всеки отделен план за развитие. Решението за какво да бъдат похарчени да остава на общините.

Увеличаването на ресурсите на районните кметства в градовете с районно деление. Подобно на малките общини, районните кметства в големите градове са най-близо до хората, повече финанси за тях, означава решаване на проблеми на микрониво, пряко с гражданите.

Тези промени ще дадат бърз резултат за всяка една община в България, в дългосрочен план ще донесат по-устойчиво развитие, развити региони и истинска демокрация, основана на децентрализация на властовият ресурс.

Децентрализацията ще е водеща кауза за мен следващите 4 години в Народното Събрание, подкрепете Демократична България с номер и мен с преференция”, призовава Владимир Славенски.

 

Споделете ни във:

1 thought on “Владимир Славенски: Децентрализацията е моя лична кауза

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.