Виктор Самуилов, Бойка Асиова и Антон Баев са номинирани за Националната награда за принос в българската книжовна култура „Христо Г. Данов”

Градът Култура Новини

Оповестиха номинациите във всики категории

Церемонията по обявяването на отличените и тяхното награждаване ще се състои на 14 юни в къщата музей на „Христо Г. Данов” в Пловдив

Известни са номинациите за Националната награда „Христо Г. Данов”. Тържествената церемония по връчването на призовете ще се състои на 14 юни (понеделник) от 17 ч. в двора на къщата музей на „Христо Г. Данов” в Стария град на Пловдив.

Събитието се организира от Министерството на културата и Община Пловдив, които са съучредители на наградата за принос в българската книжовна култура. Конкурсът се провежда ежегодно от 1999 г. Номинираните участници традиционно получават своите отличия по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Наградите се определят на конкурсен принцип в два кръга. Връчват се осем награди в категориите: Българско издателство; Автор на българска художествена литература; Преводач на художествена литература; Автор в областта на хуманитаристиката; Автор на издание за деца; Художник или дизайн и оформление на книга; Представяне на българската книга и Библиотечно дело. Голямата награда е за цялостен принос в националната книжовна култура. На носителите на наградата се връчват диплом, малка пластика и парична награда, а на номинираните – диплом.

Номинирани за Националната награда „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура за 2021 г.:

Българско издателство

Издателство „Колибри“

Издателство „Точица“(„Нарисува за децата Вадим Лазаркевич“, автор Зорница Христова)

Издателство „Факел Експрес“ („Творения“, автор Владимир Хлебников)

Издателска група Scribens и АРС – за цялостен принос в издаването на литература от български автори, с акцент върху откриването и инвестицията в таланта на дебютиращи автори

Автор на българска художествена литература

Антон Баев, автор на книгата „Спас Господов в страната на амазонките. Записки под карантина“, издателство „Коала Прес ООД“

Бойка Асиова, автор на книгата „Роден на Великден“, издателство „Жанет 45“

Виктор Самуилов, автор на книгата „Аорист“, издателство „Жанет 45“.

Всички номинации вижте в Капана.

 

Споделете ни във:

1 коментар за “Виктор Самуилов, Бойка Асиова и Антон Баев са номинирани за Националната награда за принос в българската книжовна култура „Христо Г. Данов”

  1. БайБАЕВият Пловдив-Он-ЛАЙНарски “сайт” ако кликнете, ще му намерите един ЕДИНСТВЕНИЯ “читател” нечленоразделно мучащ подир всеки коментиращ постинг, пардон, пост.

    Направо НОБЕЛОВА премия му закачете на мастития писателски Началник, че то аслъ всяка година по два файтона пловдивчанстващи за “ДАНОВ” сякаш поевтинява, или…?

    Както за “ПЛОВДИВ” – някой остана ли ненаграден, че залежаха бронзовите буци, в индустриални количества!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.